Мирослав Лајчак одлази из БиХ

Високи представник ЕУ Мирослав Лајчак одлази са функције у БиХ на место министра спољних послова Словачке. Према незваничним информацијама до којих је дошао РТС, могући претенденти на Лајчаково место су Ханс Свобода, Берти Ахерн и Кристофер Патен. Лајчак одлази из БиХ у јеку најжешће политичке кризе од краја рата.

Високи представник ЕУ за БиХ Мирослав Лајчак, на конференцији за новинаре у Сарајеву,   рекао је да напушта функцију Високог представника.

Лајчак одлази из Босне и Херцеговине, јер ступа на дужност министра иностраних послова Словачке.

На дужност министра спољних послова Словачке Лајчак ће ступити већ од понедељка, али ће се у уторак вратити у БиХ, где ће остати на дужности високог представника, док не буде именован његов наследник.

Већ наредне седмице почињу консултације са амбасадорима Савета за спровођење мира о томе ко ће наследити Лајчака, јавила је телевизија Федерације БиХ.

Према незваничним информацијама до којих је дошао РТС, за Лајчаково место заинтересовани су аустријски члан Европског парламента Ханс Свобода, бивши ирски премијер Берти Ахерн и бивши европски комесар за спољне послове Кристофер Патен.

Лајчак ће на челу словачке дипломатије заменити Јана Кубиша.

Досадашњи шеф словачке дипломатије Јан Кубиш требало је да пређе на функцију извршног секретара Европске економске комисије УН у Женеви средином јануара.

Ступање на нову високу међународну функцију Кубиш је одложио, јер га је премијер Фицо замолио да води Министарство све док се не реши криза у вези са испоруком руског гаса преко Украјине.

"Данас сам се заиста опростио од Владе, тако да ће наредна седница бити већ са мојим наследником", рекао је синоћ Кубиш.

Лајачак је као могући наследник Кубиша помињан одмах чим је саопштено да Кубиш због међународне функције подноси оставку, пошто је словачки премијер Роберт Фицо желео да ресор и даље води неко ко није партијски кандидат већ дипломата од каријере са искуством.

Лајчак тада није желео да коментарише да ли би прихватио да води словачку дипломатију, с обзиром на то да му мандат високог представника у БиХ истиче средином ове године

Лајчак јесте дипломата од каријере, између осталог био је амбасадор у Токију и Београду, а на функцију високог представника у БиХ изабран је 2007. године.

Политички сукоби

Иако дипломата од каријере, Лајчак није успе да помири босанске званичнике и усмери их ка заједничком циљу.

Развој БиХ и напредак ка ЕУ коче стални сукоби политичких странака који су допринели да криза постане највећа од завршетка ратова на тим просторима.

Лајчак је у новогодишњој поруци грађане и политичке лидере упозорио да је "интеграција у ЕУ је једини начин да се достигне европски стандард" и да су за то најодговорнији домаћи политичари.

"Странци су дошли у вашу државу само из једног разлога. Они верују да заслужујете сваку помоћ да бисте што пре водили нормалан, европски живот", навео је Лајчак указавши да је "свима доста политичких игара и недостатка напретка у најосновнијим питањима".

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво