Експлозије у Бугарској

Више снажних експлозија у складишту муниције потресло је Софију. Жртава нема, али се још не зна има ли повређених и колика је материјална штета. Премијер сазвао ванредну седницу владе.

 

Експлозије су се десиле око 6.30 по локалном времену у војном складишту у селу Челопечене, на периферији Софије.

Бугарски министар одбране Николај Цонев рекао је да у експлозијама које су се јутрос десиле у складишту муниције на периферији Софије није било жртава.

У министарству одбране су потврдили да су евакуисани чувари у војној бази, јер се може очекивати још експлозија, пошто је у четири објекта, у пламену уништен само мањи део ускладиштене муниције.

Бивши начелник генералштаба бугарске војске и шеф кабинета председника, Никола Колев, рекао је да је у складишту било око 20 тона класичне муниције и граната, од којих је 2,5 тона било застарело и потенцијално опасно.

Спасиоци су успели да дођу до главног места где се десила експлозија, али је муниција наставила да експлодира, рекли су полицијски званичници и представници цивилне одбране.

Министар цивилне одбране Емел Етем изјавио је да нема опасности по локално становништво и да је ситуација под контролом.

"Већина мештана који живе у кругу од шест километара око складишта ипак је евакуисана због могућих ударних таласа у случају нових експлозија, који би могли да униште или оштете куће", рекао је Етем.

Према причи очевидаца, од силине експлозије затресли су се станови у источним деловима Софије, а многи прозори су поломљени.

Људи су у паници истрчали на улице.

"Кућа се тресла, мислила сам да је земљотрес", рекла је  становница Челопечена за национални радио.

Бугарске власти су позвале грађане да остану у својим домовима.

"Провере су показале да нема опасних испарења у ваздуху и масовна евакуација није потебна", рекао је шеф цивилне одбране у Софији Валери Младенов.

Аеродром који се, такође, налази источно од Софије биће затворен, из безбедносних разлога, до 14.30 сати.

Авиони ће, у међувремену, слетати на аеродром у Пловдиву, 150 километара источније.

Бугарски председник Георги Прванов отпутовао је на место инцидента, а премијер Сергеј Станишев сазвао је ванредну седницу владе.

Истрага о узроцима експлозије је у току.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи