Албанија, смрт последње краљице комунизма

Неџмије Хоџа, удовица некадашњег албанског диктатора Енвера Хоџе, преминула је у Тирани у 99. години, саопштила је њена породица. После пада Хоџиног режима, завршила је у затвору. Четири хиљаде жртава за 50 година није много, рекла је у једном од ретких интервјуа.

Жена које су се Албанци деценијама плашили, Неџмије Хоџа, рођена је 1921. године у Битољу, а за тадашњег албанског лидера удала се 1945. године. Имали су троје деце.

Током рата била је учитељица и један од оснивача коминистичке омладине у Албанији.

Неџмије Хоџа је, такође, била члан Централног комитета албанске комунистичке партије, председница Антифашистичког фронта жена Албаније и шефица Директората за пропаганду.

Била је албански владар из сенке и некадашњи дисиденти тврде да је крива за прогон политичких ривала њеног супруга.

У јануару 1992. године осуђена је на девет година затвора због злоупотреба партијских фондова. Касније, казна је преиначена на 11 година робије.

Иза решетака је провела укупно пет година, од чега две године у самици.

Често су је поредили са Еленом Чаушеску и после пада режима Енвера Хоџе није показивала претерано кајање због жртава тајне полиције.

"Четири хиљаде за 50 године и није много", рекла је у интервјуу који је Њујорк тајмс објавио 1997. године.

Око 5.000 политичких затвореника убијено је током година страховладе Енвера Хоџе, а породице и даље трагају за телима око 6.000 људи који су у том периоду једноставно нестали.

Укупно, рачуна се да је у казаматима албанске тајне полиције завршило око 25.000 људи.

После смрти Енвера Хоџе, 1985. године, снажно је подржала избор Рамиза Алије за новог председника Албаније, али се касније покајала због избора сматрајући да је наследник њеног супруга био кукавица.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво