Митрополија: Црква није против државе, али нећемо бити послушници

Премијер Црне Горе Душко Марковић поново је грубо и неодговорно оклеветао Српску православну цркву подмећући јој ничим доказан став да, како је рекао, црква жели да се стави изнад државе и да не признаје њен суверенитет и независност, саопштено је из Митрополије црногорско-приморске.

Истина је, како су казали, потпуно другачија, а то је да се власт континуирано ставља изнад државе кршећи чак и Устав Црне Горе. 

"Никада Црква није именовала министре, посланике и државне службенике, али зато се власт директно мијеша у канонско устројство Цркве и одређује ко је црква а ко није, нарушавајући принцип одвојености Цркве и државе. Црква никада није била, нити ће икада бити против Црне Горе, али неће ни бити слијепи послушник атеистичких владара који желе да је устројавају по својим мјерилима и аршинима. Упорно саопштавамо, сада понављамо, да Црква није ни против доношења Закона, већ искључиво против појединих дискриминаторних и антиуставних чланова којима се врши правно насиље не само према Цркви, већ и према важећем правном поретку Црне Горе", наводи се у саопштењу.

Све ово је, како су казали, саопштено данас и на састанку чланова Епископског савета СПЦ у Црној Гори са члановима делегације Европског парламента који је одржан у Подгорици. 

"У веома срдачном разговору Епископски савјет, који је на овом састанку предводио епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије, још једном је констатовано да је став међународне заједнице да се до рјешења мора доћи дијалогом, укључујући не само примјену, већ и измјену спорних чланова. То је оно на шта Епископски савјет од почетка инсистира", наводе из МЦП.

Литијама људи мирно исказују незадовољство  

У Митрополији оцењују да актуелна власт показује своје тоталитарне облике и свој народ назива "издајницима, рушитељима државе и лудацима."

"Ако је дијалог једини пут, а мислимо да јесте, чему служе изјаве које долазе са најважнијих државних адреса, а које су се претвориле у својеврсну мантру, да се Црква бори против Црне Горе. Ако нешто доприноси угледу Црне Горе пред Европом и свијетом, ако је нешто за понос у Црној Гори то су наше величанствене литије у којима стотине хиљада људи мирно и достојанствено исказују незадовољство доношењем оваквог закона. Умјесто да као свака одговорна и демократска власт чује глас народа, ова црногорска показује своје тоталитарне облике и тај исти народ назива издајницима, рушитељима државе и лудацима. Ова сабрања по бројности и духу не памти Европа у последњих сто година", наводи се у саопштењу МЦП.

Али и поред тога из МПЦ, са жаљењем примећују да нема те државне институције коју власт ових дана није упрегла у прљаву борбу против православне цркве и њених верника, који траже да имају иста права која припадају и другима.

"Изјавама и понашањем, предсједник Ђукановић јуче у Женеви, а премијер Марковић данас, показују да су они и њихова партија једини који се стављају изнад Црне Горе, претворивши институције система у машинерију за остваривање својих политичких и партијских интереса, а не у служби грађана који свакој држави, па и Црној Гори, обезбјеђују суверенитет", наводе из МЦП.

Из Митрополије поручују да траже само једно, а то је да се над Црквом примјењују исти закони који важе и за друге вјерске заједнице, као и за свако правно лице у Црној Гори, и поручују неће стати у тој борби.

Премијер Црне Горе Душко Марковић поручио је на састанку са делегацијом ЕП да црква себе ставља изнад државе, што је погрешно, неприхватљиво и недопустиво у цивилизованом свету. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво