Јак ветар и коронавирус ометају радове на ауто-путу Бар-Бољаре

Због вируса корона у питање је доведена завршница прве деонице ауто-пута Бар-Бољаре, од Подгорице до Колашина. Рок је октобар, а извођач кинеска компанија Си-ар-би-си, која гради путеве и у Србији, због епидемије вируса остала је без дела радника који су отпутовали у Кину на одмор.

Од Подгорице до Колашина, нови пут, дуг 41 километар, ускоро ће заменити магистралу, саграђену дуж кањона Мораче пре 58 година, а путовање ће бити безбедније и троструко краће.

Осамдесет пет посто радова је завршено, пробијено 16 двоцевних тунела и подигнут двадесет један мост нове модерне саобраћајнице.

Душко Рондовић, главни инжењер на првој деоници ауто-пута каже да је оно што највише смета у извођењу радова, посебно на мосту "Морачица" је врло јак ветар, који може да дува и 25 до 30 метара у секунди, који онемогућава рад, посебно у зимским условима.

Две стотине метара над кањоном Мораче, изгледа као да корачате међу облацима. У овај мост на пет стубова, широк готово 24 метра, уграђено је 100.000 кубика бетона, а због јаких ветрова који готово увек дувају, биће подигнути и четири метра високи ветробрани.

У шпицу изградње, на овој деоници је било ангажовано око 3.000 радника, већином Кинеза. Од око 1.000 сада упослених, 400 кинеских радника је још у Кини, где су били на одмору, а нису се вратили због епидемије коронавируса.

"Да ли ће утицати ова ситуација на продужетак рока, на овај пројекат, то не можемо сада знати. Извођачи имају могућност да - уколико овај проблем не буде могао да се превазиђе повратком радника из Кине, могу да ангажују домаћу радну снагу, радну снагу из региона, окружења", каже Мирослав Машић из Министарства саобраћаја и поморства Црне Горе.

Овде наводе да се потпуно придржавају препорука Института за јавно здравље Црне Горе, који је ниво ризика од епидемије корона вируса означио умереним.

Ауто-пут који ће се у Бољарима спојити са пројектованом српском деоницом, повезаће Београд и Јужни Јадран, јадранске, са лукама на Дунаву и даље са целом мрежом паневропских коридора.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара