Амфилохије: Приче о томе да СПЦ не плаћа порез су морбидне лажи

Коментаришући предлог председника Александра Вучића, да ће Србија помоћи да се плати порески дуг који власти Црне Горе траже од Српске православне цркве у Црној Гори, митрополит црногорско-приморски Амфилохије каже да је од срца захвалан председнику Србије, али да моли да сваки динар који Србија може да одвоји оде на Косово и Метохију.

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије је гостујући у емисији "У средишту пажње" Радио Београда 1 рекао да су приче о томе да СПЦ не плаћа порез "морбидне лажи".

"Није случајно да су ове литије овде подједнако – с једне стране бране светиње, а са друге пјевају пјесме о Косову. Песма Београдског синдиката ‘Догодине у Призрену‘ се масовно пјева на литијама. Овај народ је органски и битно везан, јер зна да је Косово наше вјековно огњиште и Србије и Црне Горе. Хвала предсједнику од срца на његовим добрим вољама, нек он све даде Косову и народу тамо на Косову", истакао је митрополит Амфилохије.

Коментаришући недавни састанак у Влади због спорног закона о слободи вероисповести, митрополит Амфилохије је рекао да после састанка са премијером Црне Горе Душком Марковићем није осетио ни трунку оптимизма, али је Црква за дијалог.

"Те експертске комисије би требало сада да се састану, они их не сазивају. Што се нас тиче ми смо апсолутно расположени за дијалог. Уосталом црква је сва заснована на дијалогу и разговору – и Бога и људи, историје и времена и вјечности. То је биће цркве и нас који смо у цркви. Ми стално дијалог призивамо, међутим, они сматрају дијалог да треба да слушамо њихово безакоње. То је њихов дијалог, да прихватимо њихово безумље. То се зове монолог, партијски монолог. Ми идемо до Христове побједе", навео је митрополит.

То, напомиње, није против власти, него против зла и у власти и ван власти.

"То да промјене, то што смо тражили, тај минимум. То није њихов пораз, него побједа правде. Докле правда не побједи, нема нама престанка ових литија наших", истакао је митрополит црногорско-приморски.

Додаје да му је много тешко пало ово што се данас дешава у Црној Гори, теже него у време комуниста.

"Сав овај период ми је у духу гоњења цркве, па и гоњења мене, морам да признам. Рачунао сам од деведесетих година да ће доћи до промјена, и било је дјелимично промјена. Али, ово нису суштински никакве промјене него и горе од онога што је било и прије тога. Једна идеологија која није више ни идеологија, него клањање златном телету. Не знам чему служи", указао је митрополит Амфилохије.

Наводи да је митрополија црногорско-приморска прихватила разговоре с Владом Црне Горе на експертском нивоу, јер се нада да ће разум победити.

"Ја се још увек надам да они на крају крајева могу то да схвате, јер је толики притисак народа и на нас и на њих, а и притисак међуародне заједнице. Они сада раде нешто што је неприхватљиво ни за Европу, ни за Америку", казао је митрополит.

Митрополит Амфилохије је упитао каква је то Црна Гора кад се плаши музичара из Београда.

Објашњава да траже суштинску промену Закона о слободи вероисповести, а не примену.

"Само је једно слово разлике. Промјене тих суштинских ствари", казао је Амфилохије.

Мило Ђукановић, напомиње, раније није био овакав, као што је сада.

У литијама, како је истакао, има и љиди из ДПС-а.

Према његови речима, и неки од њих нису сагласни са усвојеним Законом о слободи вероисповести, а онима који јесу биће одузет орден Светог Саве.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво