Додик: Ђукановић ће бити жртва оспоравања српског националног интереса

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик је, поводом изјаве председника Црне Горе Мила Ђукановића да је то што ради у Републици Српској опасније од оног што се догађа у Србији и Црној Гори, изјавио да ће шеф црногорске државе бити жртва оспоравања српског националног интереса.

Мило Ђукановић је, рекао је Додик, охрабривао самосталност Републике Српске, а сада је, каже, постао миљеник Сарајева.

"Охрабривао је самосталност Републике Српске у време када сам мислио да цела та прича о црногорској независности треба да се заврши", рекао је Додик у интеервјуу за телевизију Фејс из БиХ.

Истакао је да је управо Ђукановић био "део пројекта који је водио Милошевић", а онда је, каже, "искочио".

"Састајао се више пута са Караџићем него ја и више пута се видео са Младићем него ја. Ја нисам командовао војском у рату, а он јесте", рекао је Додик.

О односу са Ђукановићем каже да они никада нису били посебни, те да је увек уважавао чињеницу да је он председник Црне Горе.

"Генерално гледано, Ђукановић је одједном одлучио да Црна Гора призна Косово, ради против српских националних интереса и против Српске православне цркве", навео је Додик.

Чињеница је, истиче Додик, да је "Ђукановић у овом тренутку за СПЦ припремио голготу", усвајањем закона који није демократски, и то је, наглашава, "учинио на један веома подмукли начин тако што је најпре са Исламском заједницом, Католичком црквом и Јеврејском заједницом направио посебне уговоре, а СПЦ је наметнуо закон који деградира њено постојање и њену имовину".

Нико, истиче Додик, Ђукановићу не брани да прави своју цркву, али не мора да отима од СПЦ.

На опаску да га је Ђукановић нахвалио толико да је чак рекао да ће му до краја живота бити захвалан зато што је заслужан за црногорску независност и што је учествовао у предреферендумској кампањи, Додик је одговорио питањем: "Шта је проблем".

"Тада је Мило био Србин, спроводио је српску националну политику, био је коректан према СПЦ и оспоравао је независност Косова. А онда је све променио. И нисам се само ја у томе преварио, већ читава јавност у Србији. Он ће бити политичка жртва оспоравња српског националног интереса. Не може добити битку против СПЦ", закључио је Додик.

Нико у Републици Српској не говори о отцепљењу

Српски члан Председништва БиХ поручује да нема проблем са постојањем државе БиХ, да поштује слово Устава и спреман је да прихвати сваку врсту аранжмана у складу са Уставом, а да није наметнут од високих представника и да је у складу са интересима три констуитивна народа који живе у БиХ.

Додик је истакао да Срби из Републике Српске немају ништа против државе БиХ, да нико у том ентитету не говори о отцепљењу нити се с тим у вези спроводе било какве акције.

Навое је да коректно обавља свој посао на начин који му налажу Устав БиХ и закон и да веома води рачуна шта пише у Уставу и тако се и понаша.

Подсетивши да је БиХ састављена од два ентиета – Републике Српске и Федерације БиХ –оценио је да политичка борба и надгорњавање Сарајева и Бањалуке постаје илузорно и да из ње нико неће изаћи као победник, а да ће штету имати само БиХ, јер зауставља њен развој, као и сви који на томе раде.

"За Србе није спорно да је Република Српска у саставу БиХ и да има права која има према Дејтону и Уставу. Проблем настаје када су говорили да је Дејтон непромењив, а онда је промењена читава једна концепција која је у почетку ишла као прича о привременом решењу, да би наставила да води ка унитарној БиХ", закључио је Додик.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво