Хрватски почасни конзул осумњичен за "прања новца"

Почасни конзул Хрватске у Барселони под истрагом је каталонске полиције због могућег "прања новца" за локалну групу криминалаца, потврдио је извор из каталонске аутономне полиције, преноси "Јутарњи".

Конзул Жули Барсена Сан Хосе осумњичен је да примао новац од продаје дроге, а затим га улагао у некретнине и скупе аутомобиле, прикривајући тако траг недозвољеног новца од криминалне групе, преноси Јутарњи.

Почасни конзули Албаније и Малија, Хосе Марија Калмет Иглесиас и Хосе Луис Лопез Фернандез такође су под истрагом. Осумњичени су за иста кривична дела.

Каталонска аутономна полиција објавила је 18. септембра прошле године да је ухапсила "четири члана познатог породичног клана из Каталоније због прања новца и трговине дрогом". Даља истрага открила је да је полиција имала пословну везу с конзулима.

"Постоје три почасна конзула у Барселони под истрагом", навела је каталонска полиција у саопштењу које је послато медијима.

У петак је полицијски извор рекао Хини да је хрватски конзул Жули Барсена Сан Хосе под истрагом, док је дипломат рекао да ће Хрватска тражити његово повлачење због "штете угледу Хрватске".

Барсена Сан Хосе је предузетник и на положају почасног хрватског конзула од маја 2002. године, још од времена председника Стјепана Месића и премијера Ивице Рачана.

Каталонска полиција каже да је отворила истрагу 2017. године након што је ухапсила мушкарца повезаног са породичним кланом који је основао продају луксузних аутомобила у Барселони.

Реч је о ромском клану Јодорович, пореклом из Румуније и Мађарске, који је живео тамо око 80 година, преносе листови Ел Периодико де Каталуња и Ел Паис, додајући да је клан добро познат полицији због других кривичних дела повезаних  са дрогом и оружјем.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи