Палмер: Додик је претња коју треба схватити озбиљно

Заменик помоћника државног секретара САД за Европу и Евроазију изјавио је да српски члан председништва БиХ Милорад Додик представља претњу коју треба схватити веома озбиљно. Палмер је рекао да САД разумеју забринутост коју Српска православна црква изражава због Закона о слободи вероисповести у Црној Гори, али је додао да многе европске државе имају сличне законе.

Метју Палмер је у интервјуу за Глас Америке коментарисао актуелну ситуацију у Црној Гори, али и у Босни и Херцеговини. Наводи да претња блокадом институција у БиХ мора озбиљно да се схвати.

"Мислим да постоје претње које врло озбиљно схватамо. Свакако, то је претња блокадом институција на државном нивоу, претња спречавањем функционалности босанско-херцеговачких институција и онемогућавање овим институцијама да послуже својој сврси и испуне обећање грађанима БиХ да ће њихова влада служити њиховим интересима", рекао је Палмер.

Додао је да се Додик и раније понашао на начин који је недоследан и неспојив с Дејтонским споразумом и да је због тога био предмет америчких санкција.

"Свако ко се придружи антидејтонским ставовима ризикује да се буде такав одговор Сједињених Држава", рекао је Палмер.

Амерички званичник је упозорио и да Босна и Херцеговина не може себи да приушти да посрће из једног кризног тренутка у други.

"Чини се да лидери намеравају да земљу гурају из једне у другу кризу. Мислим да смо то видели са ставом господина Додика у односу на Високо судско и тужилачко веће и Уставни суд, стварајући кризу тамо где не треба да је буде", додао је Палмер.

Он истиче да сви морају бити јасни и да међународна заједница колективно мора јасно да стави до знања да је то неприхватљиво и да неће бити допуштено да то опстане.

"Тако да сви у Бањалуци, у Републици Српској, који се сврстају уз став који је заузео господин Додик, морају разумети ризике које то носи и штету коју наносе будућој европској перспективи Босне и Херцеговине", рекао је Палмер.

"Многе државе имају сличне законе о слободи вероисповести"

Палмер је рекао да САД разумеју забринутост коју Српска православна црква изражава због Закона о слободи вероисповести у Црној Гори, али је додао да многе европске државе имају сличне законе.

"Како разумемо, закон сам по себи је у складу с црногорским обавезама као кандидата за чланство у ЕУ, многе европске државе имају сличне законе. Размемо забринутост СПЦ и важно је да о томе разговарају влада и црква и да се смире тензије које је изазвао и да се елиминише ризик од насиља на улицама", поручио је Палмер у интервјуу за Глас Америке.

Палмер наводи да се Сједињене Државе залажу за компромис и мирно решење спора око Закона о слободи вероисповести подсећа да су упознати са мишљењем Венецијанске комисије о њему.

САД, како додаје, очекују да ће започети разговор између Владе Црне Горе и СПЦ бити отворен и транспарентан, вођен у доброј вери, а са циљем да се дође до разумевања о томе како се он може применити, а да заштити интересе црногорске владе, грађана, али и легитимне интересе СПЦ.

О "руским изворима" 

Палмер је изразио забринутост због дезинформација око Закона и спора између владе и СПЦ.

"Јако смо забринути када чујемо шта долази из руских извора који често користе српске посреднике", рекао је Палмер и додао да су дезинформације провокација за коју је одговорна пре свега Москва.

Палмер је упозорио да Русија тај Закон види као рањиву тачку коју може да искористи, као прилику да направи раздор између Србије и Црне Горе и да повиси тензије.

Амерички званичник није коментарисао односе Србије и Косова.

Закон о слободи вероисповести усвојен је крајем 2019. године иако су против њега СПЦ и велики број грађана Црне Горе. То незадовољство изазвало је бројне протесте и молитвене литије, које се организују у бројним црногорским градовима, али и ван Црне Горе.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво