Реке људи на литијама у Црној Гори – "слаби страх појединца од државе"

Како смо од некада земље борбеног атеизма дошли до тога да Црква уједињује већину становништва од Пљеваља до Бара. Најзанимљивије је у четвртак било у Пљевљима, где се на литији скупило можда и више људи него што ово место има становника. Први пут после једанаест година у Пљевља, која припадају епархији Милешевској, дошао је митрополит црногорско-приморски Амфилохије који је чак певао уз гусле.

Иво Чоловић, извршни директор Цесида, рођен је у Бијелом Пољу, на северу Црне Горе. За њега је оволики број људи на литијама изненађење, јер када су неки други контроверзни закони и одлуке доношени, чинило се да у народу за то нема слуха.

"Црна Гора се од 2006. наовамо коцкала са одлукама, од признања Косова до уласка у НАТО, што су болне теме за црногорско друштво. Нико није могао да очекује да ће сада оволико људи реаговати. Чини се да ДПС није био спреман и припремљен, али ми није јасна процена да се овако значајан закон доноси уочи изборне године", рекао је Чоловић гостујући у емисији "Око".

Подсећа на речи Милована Ђиласа, који је рекао да је Црна Гора као клатно – ако гурнете према српству, вратиће се према црногорству, ако гурнете према црногорству вратиће се према српству.

"Имам утисак да је ово константно гурање ка црногорству последњих 14 година, изазвало револт који је предвођен Митрополијом у коју око 50 одсто грађана Црне Горе има поверење", рекао је Чоловић и напоменуо да политичке партије нису успеле да каналишу незадовољство док митрополија јесте.

"Кад се дирну светиње – почиње побуна"

Професор Филозофског факултета у Београду историчар Милош Ковић био je у литијама у Никшићу, Бару и Будви.

Приметио је да су у литијама углавном млади – студенти, средњошколци и родитељи с малом децом.

"Ако је присуство младих сигнал, могао би да буде сигнал да ће се повећавати приврженост СПЦ и да ће се српски идентитет, који се колеба између вере и језика, у будућности базирати на припадности СПЦ", каже проф. Ковић.

Литије су, сматра, и резултат рада митрополита Амфилохија, који је тамо око три деценије. Осим што зна сваког свештеника, истиче Ковић, препознаје се и његово харизматично присуство.

Наводи да људи трпе, али када се дирну светиње – онда почиње побуна. Ковић указује и да слаби страх појединца од државе, јер људи осећају да имају ауторитет који је виши од државе.

"Тамо има људи који не припадају православном српском националном корпусу. Они су против даљег изазивања унутрашњих подела. Породице су подељене, ова власт генерише сукобе – то су основна људска питања, право на имовину, исповедање вере", рекао је Ковић и додао да је тамо свака демократија угушена.

"Време за формирање неког новог блока" 

Душан Јањић, директор Фонда за етничке односе, каже да је у Црној Гори на делу акумулација незадовољства, а да сe усвајањем Закона о слободи вероисповести дирнуло у питање идентитета.

Указује да је на делу политичка криза која дуго траје, а да има проблема и у владајућем ДПС-у, који Ђукановић није успео да реформише када се био повукао са чела државе. Он је, истиче Јањић, морао да рачуна да су многи чланови ДПС-а активни верници СПЦ.

Наглашава да се показало да није више довољно да у политици имате редослед Мило, па нико.

"Мислим да се Ђукановић уморио", каже Јањић који сматра да је то шанса за Душка Марковића, такође искусног политичара.

Ово је тренутак и за формирање неког новог блока, који кад год се појави, у Црној Гори узме око 14 одсто гласова на изборима, подсећа Јањић.

"Странка која ће покривати интересе оних којима сметају и тајкуни и сиротиња", рекао је Душан Јањић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара