Додик: Финализујемо предлог закона о Уставном суду БиХ

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик рекао је да је став српских представникa на нивоу БиХ да Уставни суд БиХ треба да има шест судија – два која долазе из Републике Српске и четири из Федерације БиХ.

"На састанку није урађено ништа тајно. Рјешења која смо предложили могу бити корисна за све, па и за Бошњаке. Уколико се они одмакну од линије одбијања, видјеће да и они имају користи", рекао је Додик на конференцији за медије након састанка српских представника у заједничким институцијама БиХ.

Поручио је да се финализује предлог закона о Уставном суду БиХ.

Нагласио је да је одржан радни састанак на којем се договарало о одлучивању у заједничким институцијама.

"Предсједништво, Савјет министара, Парламентарна скупштина, на свим мјестима бићемо, али нећемо доносити одлуке. Што се тиче других одлука нивоа одлучивања, комуникацијска, службена и остала, све остаје на истом нивоу", навео је Додик.

Председавајући Савета министара Зоран Тегелтија рекао је српски представници у заједничким институцијама БиХ настављају рад, али на начин како је то утврдила НСРС.

Додик је рекао да је зграда у којој је сада СДА власништво српске породице и да та имовина није враћена, преносе Независне.

"Тамо је сједиште  СДА и они из овог разлога раде да би спријечили повратак имовине Срба. Некима је то смијешно данас. За ту кућу постојизахтјев насљедника да се она врати. СДА је то запосјела и не жели да врати., а да не причамо о Башчаршији колико је било власника Срба, навео је Додик.

Зато је овдје на сцени отимачина и Бошњаци морају да прихвате, ако наставе овако, да не могу да задрже ову земљу. Устав који је важећи је недвосмислен. Сва кршења треба да се доведу у ред и ми ћемо  на томе радити. Мислим да има још времена да се разговара", додао је Додик.

"'Goodbye BiH' ако не дође до разговора"

На питање зашто је рекао рекао "Goodbye BiH", а да сада позива на разговоре, Додик је одговорио да новинар 'површно слушао', али да је он рекао да би се то могло десити ако не дође до разговора.

"Ви желите да правите своју сценографију, али мени не смета ни овај први дио", рекао је Додик новинару.

Говорећи о сусрету амбасадором САД и наводним претњама које је на том сусрету изрекао, Додик је рекао да је Америка својом политиком 25 година била антисрпска и афирмисала је бошњачке интересе.

Када је реч о посети црногорског председника Мила Ђукановића БиХ, Додик је поновио да није време за посету због дешавања у Црној Гори.

"На прошлој сједници су два члана Предсједништва гласала и поново вратила тачку. Пошто је НС РС рекла, а и ја мислим, да није вријеме да Ђукановић долази у посјету, имајућу у виду да је српски народ конститутиван и да нисмо срећни због оног што се у Црној Гори дешава српском народу. Због тога сам и повукао витални национални интерес", закључио је Додик.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво