Хрватски државни тужилац признао да је масон, не разматра оставку

Главни државни тужилац Хрватске Дражен Јелинић припада масонима, пишу медији у Загребу, преноси "Индекс". Хрватски министар правосуђа Дражен Бошњаковић казао је да очекује оставку Јелинића, док је премијер Андреј Пленковић најавио да ће предложити Сабору да га смени.

Хрватски државни тужилац Дражен Јеленић признао је да је члан масонске ложе, али је рекао да не размишља да поднесе оставку због тога. Јелинић је за Н1 рекао да се ради о законски основаном удружењу које се, како је навео, залаже за бољитак у друштву, преноси Танјуг.

Упитан зашто је постао члан масонске ложе, Јелинић је рекао да га је пријатељ питао да се учлани и да му је импоновало што су га звали.

"С обзиром на то да је гесло да само угледни људи могу постати чланови масонске ложе, морам признати да ми је у том тренутку то, с једне стране импоновало, да је неко препознао моју стручност, рад, професионално залагање и да на тај начин могу да допринесем раду једног удружења, које се залаже за бољитак у друштву, заједници, почевши од породице, окружења у којем живите и коначно Републике Хрватске, односно домовине", рекао је Јеленић, а преноси Хина.

Хрватска јавност преиспитује веродостојност и непристрасност државног тужиоца као члана масонске ложе, и пошто се нашао у истрази афере везане за уцењивање офталмолога Никице Габрића, оснивача и директора Специјалне болнице за офталмологију "Свјетлост", такође масона.

Због сумње да су починили кривично дело покушаја изнуде, загребачка полиција привела је у петак троје новинара недељника 7Дневно.

Они су ухапшени због сумње да су уцењивали Габрића, тражећи од њега око 27.000 евра које би платио кроз огласе у њиховом листу, да не би објавили фотографије церемоније масонске ложе којој он припада. Он је то, наводно, одбио и серија текстова у којој га називају шефом масонске ложе је објављена.

По признању да је члан масонске ложе, Јелинић је рекао новинарима да је Габрић покушао да утиче на ток предистраге против троје новинара, од којих је један, такође, масон, наводи Н1.

Министар правосуђа очекује оставку 

Упитан је ли јавном објавом да је масон наштетио угледу институције којој је на челу, Јеленић је рекао да није. 

"Ја мислим да нисам, јер сам свој посао радио прије, за вријеме тога и дан данас законито и искључиво по закону", рекао је Јеленић, додавши да није било никаквог услова никоме због чињенице да је члан масонске ложе.  

Министар правосуђа Дражен Бошњаковић казао је да очекује оставку Јеленића након признања да је члан масона, преноси Индекс.

"Неприхватљиво је чланство у оваквој удрузи грађана, без обзира што је она регистрирана према законима. Њено је ђеловање ипак прекривено велом тајне, чланство такођер, дакле, представља одређени ризик за ђеловање главног државног одвјетника и других који су чланови таквих организација", рекао је Бошњаковић након седнице ужег кабинета владе.

Потврдио је новинарима да је разговарао с Јеленићем, казавши да очекује његову оставку.

Хрватски премијер Андреј Пленковић најавио је да ће Влада, ако главни државни тужилац Дражен Јеленић сам не поднесе оставку, на сутрашњој седници предложити Сабору да га смени.

"Став је Владе да је најпримереније да Јеленић сам поднесе оставку, с обзиром да је настала оваква неуобичајена околност. Наравно да ће након тога, ако то не направи, Влада то сутра донети на својој седници", рекао је Пленковић. 

Бивша шефица Комисије за одлучивање о сукобу интереса, адвокаткиња Далија Орешковић, каже да Јеленићево чланство у масонима угрожава позицију тужилаштва.

"Главни проблем главног државног тужиоца је његов хроничан недостатак самосвјести, чврстине и става. Ако је тачан податак да је члан масонске ложе, то се у потпуности уклапа у ту слику", рекла је Орешковићева. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво