"Замрзавање" уставног суда БиХ

Скупштина Републике Српске усвојила је Информацију и осам закључака у вези са антидејтонским деловањем Уставног суда БиХ. Са 74 гласа "за" и два "против" одлучено је да Скупштина обавезује све своје институције да не прихватају и не спроводе било какве будуће антидејтонске и недемократске одлуке Високог представника и Уставног суда БиХ.

Изгласано је и да представници Скупштине Српске предложе у скупштини БиХ усвајање Закона о престанку мандата страних судија у Уставном суду, а да до тада не учествују у раду.

Писмо председника Европског суда за људска права послато у новембру прошле године на адресу Председништва Босне и Херцеговине, тема је неколико месеци касније. Разлог, како тврде у кабинету Милорада Додика, тај што Жељко Комшић о писму није обавестио другу двојицу чланова Председништва.

"Први пут се деси у актуелној ситуацији да је то прећутано. Комшић је одговорио председнику Европског суда да ће се консултовати са колегама Џаферовићем и Додиком, а он то није урадио. Ми смо за све сазнали када је председник Европског суда потврдио и обавестио Кнежевића, председника Уставог суда, да је извршио своје именовање", рекао је Данијел Драгичевић, шеф кабинета Милорада Додика.

Тако је Ангелика Нусбергер, без приговора, постала један од троје судија Уставног суда БиХ које именује председник Европског суда за људска права. Преосталих шест бирају парламенти ентитета. Да свих девет чланова долази из редова конститутвиних народа, поред Срба, залаже се и Хрватска демократска заједница.

"Да би се то десило морамо донети адекватне законе у парламентарној процедури, за то нам треба консензус. Сигурно ће нам требати напор да многи схвате да ако желимо бити део европских и других интеграција, не можемо имати било који облик протектората", каже Драган Човић, председник ХДЗ БиХ.

Променама се противи лидер највеће бошњачке партије.

"Ово што ради Милорад Додик јесте тражење хљеба на погачу. Они траже да се устав мења и да сваки пут када им нешто смета, кад не могу да заврше отимачину земље у корист ентитета да се ултимативно укине механизан који брани такве ствари", каже Бакир Изетбеговић, председник СДА.

А одбрану Републике Српске дан раније најавио је Милорад Додик расписивањем референдума за њено отцепљење.

Високи представник у БиХ Валентин Инцко одговара да до референдума неће доћи и да ће институција коју представља, инсистирати на поштовању Дејтонског споразума који гарантује суверенитет и интегритет Босне и Херцеговине.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво