Условни отказ учитељици из Бара због тробојке

Учитељица Основне школе "Југославија" у Бару Р. В. против које је покренут дисциплински поступак, добила је условни отказ, саопштила је директорка те школе Биљана Вукмановић.

Биљана Вукмановић је рекла да су Школски одбор и Савет родитеља те школе послали јасну поруку да "учионица није и не сме да буде место за било какву врсту политичког деловања", преносе Вијести.

"У току покретања и трајања поступка утврђивања одговорности у вези са дешавањем од 27.01.2020. године у ОШ 'Југославија' у Бару, у случају Р. В., запослене на радном мјесту наставник разредне наставе у овој школи, у протеклих 20 дана били смо, нажалост, свједоци бројних неистина, али и непримјерених, произвољних и чињенично неутемељених изјава овим поводом. Ипак, поступак је спроведен професионално и непристрасно", истакла је Вукмановићева.

Према њеним речима, 18.02.2020. године, након окончаног поступка, као директор школе сходно законским одредбама и тежини повреде радне обавезе, донела је одлуку којом се Р. В. изриче мера условног престанка радног односа, са могућношћу престанка радног односа, ако запослена у периоду од шест месеци од дана изречене мере учини тежу повреду радне обавезе.

"Истовремено, рјешење о привременом удаљењу - суспензији, престаје да важи, јер је поступак утврђивања одговорности окончан доношењем Одлуке", рекла је Вукмановићева.

"Мисија просветног радника је да децу образује"

Додаје да је у међувремену, на редовним седницама, Школски одбор али и Савет родитеља ОШ "Југославија" послао јасну поруку да учионица "није и не смије да буде мјесто за било какву врсту политичког дјеловања, као и да је мисија сваког просвјетног радника да дјецу образује, васпитава и просвећује, уз уважавање личности дјетета и поштовање различитости".

Како се наводи, "ОШ "Југославија", "остаје на темељима баштињења знања, вештина, етичких и културних вредности, мултиетничког склада и мултиконфесионалности, уз своју најважнију улогу: да се деца у њој осећају пријатно, добродошло и да успомене за школу вежу само за лепе тренутке".

"На то имају право а ми, запослени у школи, имамо обавезу да им остварење тог права и омогућимо", рекла је Вукмановић.

Жели, како је истакла, да укаже на огромну потребу разумевања између запослених у васпитно-образовним установама и родитеља.

"Само скупа, удружени, заједничким напорима и сарадњом, дјецу можемо извести на пут којим треба да ходи сваки млади човјек 21. вијека. Наша је обавеза да им пружимо руку, како би сјутра постали хуманисти, образовани и еманциповани људи, спремни да одговоре изазовима новог, савременог доба које зхтијева културног, одговорног и свестраног појединца, са развијеним осјећајем емпатије, поштовања различитости и жељом да у сваком смислу унаприједи окружење у којем живи и ствара, у насљеђе генерацијама које долазе. Искрено вјерујем да ће наша заједничка мисија оправдати визију коју сада имамо. Јер - то дугујемо дјеци", закључила је Вукмановићева.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи