Божовић: Србију и Црну Гору вежу братство и пријатељство

Дан државности Републике Србије у Црној Гори обележен је свечаношћу приређеном у Никшићу.

Програм је почео песмом "Востани Сербие" и поздравним говором амбасадора Србије Владимира Божовића.

"Република Србија слави Дан државности, али и велики хришћански и црквени празник Сретење господње, дан када је 1804. године на Сабору у Орашцу почео велики устанак за ослобођење српског народа" предвођен вождем Ðорђем Петровићем Карађорђем", рекао  је Божовић у Никшићу.

Додао је да је на тај дан, три деценије касније у слободној Србији кнеза Милоша Обреновића, "Европи и свету показан у Кнежевини Србији објављени, најслободнији и најнапреднији, најмодернији Устав тог времена".

"Све то на вечни понос српског рода и верног потомства нашег Оца Утемељивача српске државе (Стефана Немање) и његова два сина, првовенчана краљевском круном и архиепископском митром (Стефана Првовенчаног и Светог Саве), пре 800 година", рекао је Божовић.

"Дан државности – сећање на храброст и мудрост српског народа"

Прем његовим речима, Даном државности прославља управо тај "индивидуални, баш као и онај општенародни сусрет – сећањем на храброст и мудрост српског народа, на празник устанка и Устава".

"То је наша нова прилика за сусрет и са истином о нама и могућношћу да постанемо још бољи, јачи и смелији, европскији и српскији, слободнији од страха и греха. Зато је овај дан идеалан спој прошлости и будућности кроз садашњост, збир памети и јунаштва, српског племенитог пркоса и поноса и свеукупног националног и државног становишта", истакао је Божовић.

Амбасадор је рекао и да ће своју дипломатску службу ставити у функцију најбољих могућих односа Србије и Црне Горе, две државе које веже вечно братство и пријатељство.

"Били смо најближи, живели смо и у заједничкој држави, иако се понекада разликујемо или у нечему и не сложимо, морамо и требамо поново бити једни другима најближи. Једни друге поново и изнова морамо срести, разумети и подржати", нагласио је Божовић.

Свечаности у Никшићу присуствовали су чланови дипломатског кора, представници политичког, јавног и културног живота Црне Горе, пуно деце из свих музичких школа из Црне Горе, као и деца десет породица са виче деце са социјалним потребама из Црне Горе која ће од амбасадора примити помоћ од Републике Србије у износу од по 500 евра.

На свечаности је изведена опера за децу и младе "Бастијен и Бастијена" Волфанга Амадеуса Моцарта, у извођењу Народног позоришта из Београда.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво