У Хрватској дочекана "српска" Нова година

Срби у Хрватској дочекали „српску“ Нову годину. Славља у Загребу, Ријеци, Пули и другим местима. Дочеку у Загребу присуствовали државни званичници и дипломате. Прославе протекле без инцидената.

Срби у Хрватској ноћас су дочекали Нову годину по јулијанском календару, а Веће српске националне мањине за град Загреб синоћ је организовало дочек у ресторану "Глобус" у Загребу.

Међу 400 гостију били су и вицепремијер Слободан Узелац, саборски посланик Милорад Пуповац, саветници председника Стјепана Месића, званичници у министарствима, дипломатски представници Србије у Загребу и представници других мањинских самоуправа на челу с председником Савеза за националне мањине Александром Толнауером.

Гости на дочеку стигли су и из Карловца, Сиска и више места на Банији, а претходно је обележен дан и крсна слава већа, Свети Доситеј Загребачки, када је обред сечења славског колача обавио загребачки парох Миленко Поповић уз пратњу црквеног хора те црквене општине.

Присутне су забављали оркестар Миће Јанковића из Новог Сада и певачица Гордана Лазаревић из Београда, као и фолклор из пододбора Српског културног друштва "Просвјета" у барањској варошици Дарда.

Осим у Загребу, дочек српске Нове године организован је у Ријеци и Пули где је то дугогодишња пракса, док су поједини пододбори "Просвјете" и локална вијећа српске мањинске самоуправе организовали дочеке у више места у Хрватској.

Инцидената није било.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво