Медојевић писао Трампу о ситуацији у Црној Гори

Председник Покрета за промене Небојша Медојевић информисао је писмом америчког председника Доналда Трампа о ситуацији након усвајања Закона о слободи вероисповести и изразио наду да ће подржати напоре демократске опозиције, слободних медија и појединаца да се политичка криза реши мирним демократским путем, јавља РТЦГ.

Небојша Медојевић је у писму Доналду Трампу навео да председник Црне Горе Мило Ђукановић јавно демонстрира своје политичке идеје, којима, како каже, нема места у савременој демократској Европи.

"Користим ову прилику да поново укажемо на изразито негативни развој ситуације у Црној Гори у којој актуелни предсједник државе и предсједник владајуће комунистичке партије ДПС, Мило Ђукановић јавно демонстрира своје политичке идеје којима нема мјеста у савременој демократској Европи", написао је Медојевић у писму, преноси РТЦГ.

Медојевић наводи у писму да док најмање трећина укупног становништва месецима протестује због Закона о слободи вероисповести којим се, како каже, национализује имовина једине канонске православне хришћанске цркве и доводи у питање наставак њеног слободног деловања у Црној Гори, Ђукановић са позиције председника државе позива државне институције и органе на јединство власти у спровођењу његових личних интереса и одлука у обрачуну с политичким неистомишљеницима и једином канонском православном хришћанском црквом и њеним верницима.

Додаје да је Мило Ђукановић у интервјуу државној ТВ станици између осталог рекао: "Ту независност кроз пођелу власти вам је дала ова држава усвајајући Устав. Та независност свакако није бесконачна. Уколико желите да будете бесконачно независни немојте да радите у тим државним органима и најбоље - немојте да живите у овој држави". 

Оцењује да Ђукановић тиме јавно укида уставну поделу власти на извршну, закоднавну и судску, а свим судијама, тужицома, посланицима и министрима који то не желе наређује да поднесу оставке или напусте Црну Гору.

Ђукановић, како наводи посланик ДФ-а, као председник државе, чланице НАТО-а, позива државне органе и институције да масовно крше Устав и законе и спроведу прогон неистомишљеника, искључиво у циљу очувања своје личне власти.

"Овако дрско и опасно изругивање демократским принципима и јавно позивање на линч и прогон, од стране предсједника државе чланице НАТО-а, која је кандидат за чланство у ЕУ, мора наићи на јасан и њему разумљив одговор свих кључних демократских лидера Европе и свијета", поручио је Медојевић у писму.

Истиче да су мирно решавање политичких криза, поштовање Устава, принципа поделе власти и независности институција, поштовање основних људских права и слобода, темљене вредности савремене европске цивилизације и да су, како каже, овакве деспотске, антидемократске и тоталитарне идеје у директној супротности са демократијом и стандардима ЕУ и НАТО-а.

"Надам се да ћете искористити Ваш лични ауторитет и подржати напоре демократске опозиције, слободних медија, независних појединаца и православне хришћанске Цркве да се дубока политичка криза ријеши мирним демократским путем, без насиља и тоталитарних репресивних поступака, за које смо мислили да су остали иза нас рушењем Берлинског зида и колапсом комунизма у Европи", закључио је Медојевић у писму.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво