Оставка румунског министра унутрашњих послова

Румунски министар унутрашњих послова Габриел Опреа поднео оставку због неслагања са коалиционим партнерима. До избора новог министра ову функцију обављаће потпредседник владе Дан Ника.

Нова румунска влада доживела је ударац пошто је министар унутрашњих послова Габриел Опреа поднео оставку због неслагања са коалиционим партнерима око именовања Виргила Арделеана за шефа обавештајне службе.

Опреа је навео да не прихвата именовање особа на основу других критеријума, а не стручности.

Румунски премијер Емил Бок прихватио је оставку и навео да ће функцију министра унутрашњих послова до избора новог обављати потпредседник владе Дан Ника.

Опреа је на конференцији за новинаре рекао да не жели да појачава тензије у владиној алијанси, већ да обезбеди стабилност унутар коалиције.

Министар је објаснио да се на оставку одлучио, јер је одбио да именује одређене људе на разне функције.

Нова румунска влада левог центра премијера Бока положила је 23. децембра прошле године заклетву у парламенту.

Владајућу коалицију чине некадашњи ривали - Демократско-либерална партија (ПДЛ) и Социјалдемократе (ПСД), који су на новембарским изборима имали готово истоветну подршку гласача.

На парламентарним изборима 30. новембра опозициона ПСД освојила је 33 одсто, а ПДЛ 32,36 одсто гласова.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво