Каква година - таква телевизија

Програм Хрватске телевизије у 2008. години, пише недељник "Национал", обележио је пад програмских стандарда, хистерична борба за гледаност са комерцијалним телевизијама, чести сукоби новинара, уредника и руководства и потпуни распад програмске шеме.

Петог дана нове 2009. године у хрватском листу "Национал" објављен је текст Зринке Павлић у коме ауторка анализира ситуацију у хрватском Јавном сервису и целокупној производњи програма која "наликује стању на Блиском истоку".

Домаћим ТВ кућама није било довољно 365 дана да гледаоци дочекају чудо на екранима па се резултат може сажети у реченици: каква година - таква телевизија, пише Зринка Павлић

"Упркос самохвали, све жешћој конкуренцији и експанзији домаћих продуцентских кућа, резултат је јако лош, са назнакама још горе будућности. Јавна ХТВ кућа протеклу годину је провела у унутрашњем расулу, где су се новинари, уредници и руководство сукобљавали као да их плаћају по вербалном шамару, јавној претњи, увреди и санкцији".

Квалитетнијем телевизијском програму надају се још само "жртве амнезије и по који залутали идеалиста"

Амбијент у коме се очекивао помак у квалитету програма био је у минулој години за хрватски Јавни сервис најпогоднији за смањивање плата, отказе, финансијске скандале, огорчене блогове који су пристизали, афере у којима се откривало узимање мита од ПР агенција, и наравно, пристрасне судије који су целу ствар решавали на свој начин.

ХТВ-овци су се током 2008. године бавили готово свим другим стварима, осим производње квалитетног програма.

Хистерична борба за гледаност

Професионални стандарди су пали на најниже гране откад постоји загребачка телевизија, садржајна оријентација се изгубила у хистеричној борби за гледаност са комерцијалним телевизијама које ХТВ "не би смео сматрати конкуренцијом, а квалитетним и културним садржајима се приступало ноншалантно, као обавези која се мора одрадити, али би је сви најрадије избегли". Поврх свега, програмска шема се у 2008. коначно и потпуно распала.

"Гледаоци се ни у сновима не могу поуздати у термин емитовања својих омиљених серија и емисија, репризе се организују по начелу "ако нам се буде дало", а Други програм углавном служи за шкартирање емисија чија се публика због малобројности не може продати спонзорима.

За телевизијски програм ХТВ-а, али и других домаћих ТВ кућа 2008. године, карактеристичан је био и политички заокрет удесно.

Није сасвим сигурно, пише Зринка Павлић, јесу ли те десничарске епизоде стваран тренд са потенцијалом ескалације или тек неспретни и непрофесионални уреднички испади.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво