Словеначки премијер неочекивано подноси оставку, тражи нове изборе

Премијер Словеније Марјан Шарец најавио је да ће поднети оставку на ту функцију и тражи ванредне изборе. Рекао да његова мањинска влада не може да прогура важне законе.

Шарец је, како преноси СТА, рекао да са мањинском коалицијом не може да постигне све оно што је намеравао да уради и позвао на ванредне изборе.

"Са оваквом коалицијом и оваквом ситуацијом у парламенту не могу да испуним очекивања грађана. Бићу у могућности да то урадим после избора", рекао је Шарец на конференицији за новинаре.

Како преносе словеначки медији , он је рекао да његова мањинска влада не може да прогура важне законе.

Додао је да ће бити спреман да разговара са свима који су заинтересовани за предстојеће изборе. 

Претходно је словеначки министар финансија Андреј Бертонцељ поднео оставку, а СТА је навела да је разлог неслагање с нацртом закона о укидању допунског здравственог осигурања.

Прошле недеље је дошло до раздора у словеначкој коалицији у одлучивању да ли и на који начин окончати допунско здравствено осигурање, преноси Радио-телевизија Словеније.

Министар здравља Алеш Шабедер инсистирао је да сваки финансијски недостатак који може настати након престанка плаћања осигурања комерцијалним осигуратељима, буде покривен државним буџетом. Бертонцељ је у писму државном секретару у свом министарству нагласио да они подржавају само десет милиона евра годишње. 

Шарец је стао на страну Шабедара. "Ако се систематски не позабавимо овим проблемима, узалуд је бацање новца", рекао је он.

Позвао је директоре словеначких болница да разговарају о томе како успоставити бољу организацију како би се капацитети попуњавали током дана. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи