Словеначки премијер неочекивано подноси оставку, тражи нове изборе

Премијер Словеније Марјан Шарец најавио је да ће поднети оставку на ту функцију и тражи ванредне изборе. Рекао да његова мањинска влада не може да прогура важне законе.

Шарец је, како преноси СТА, рекао да са мањинском коалицијом не може да постигне све оно што је намеравао да уради и позвао на ванредне изборе.

"Са оваквом коалицијом и оваквом ситуацијом у парламенту не могу да испуним очекивања грађана. Бићу у могућности да то урадим после избора", рекао је Шарец на конференицији за новинаре.

Како преносе словеначки медији , он је рекао да његова мањинска влада не може да прогура важне законе.

Додао је да ће бити спреман да разговара са свима који су заинтересовани за предстојеће изборе. 

Претходно је словеначки министар финансија Андреј Бертонцељ поднео оставку, а СТА је навела да је разлог неслагање с нацртом закона о укидању допунског здравственог осигурања.

Прошле недеље је дошло до раздора у словеначкој коалицији у одлучивању да ли и на који начин окончати допунско здравствено осигурање, преноси Радио-телевизија Словеније.

Министар здравља Алеш Шабедер инсистирао је да сваки финансијски недостатак који може настати након престанка плаћања осигурања комерцијалним осигуратељима, буде покривен државним буџетом. Бертонцељ је у писму државном секретару у свом министарству нагласио да они подржавају само десет милиона евра годишње. 

Шарец је стао на страну Шабедара. "Ако се систематски не позабавимо овим проблемима, узалуд је бацање новца", рекао је он.

Позвао је директоре словеначких болница да разговарају о томе како успоставити бољу организацију како би се капацитети попуњавали током дана. 

број коментара 2 Пошаљи коментар
(понедељак, 27. јан 2020, 12:27) - Markovljev [нерегистровани]

Tu je Nova LB

Slovenci znaju da nemaju dovoljno novca za isplate penzija na nivou na kojem ih isplaćuju a dopunski sistem nedonosi ništa osim zarade onima koji kao vode račune dopunskog osiguranja pa praktično ulagači u taj sistem gube na vrednosti svoga novca.
Vladi Slovenije je jedina nada da im Nova Ljubljanska banka kupi našu Komercijalnu banku i opet kao devedesetih godina odnesu devize u Sloveniju, inače mrka kapa. Privreda mala, državni aparat je stalno isto velik a pribiva penzionera. Srbijo pomaži, prodaj nam Komercijalnu banku.

(понедељак, 27. јан 2020, 12:18) - anonymous [нерегистровани]

Slovenija

Svi pragmaticni.
Tesko do resenja.