Амфилохије: Нисам на челу опозиције, већ Цркве Божије

Митрополит црногорско-приморски Српске православне цркве Амфилохије одбацио је као неосноване тврдње да се налази на челу црногорске опозиције, и истакао да је "на челу Цркве Божије, која је опозиција била од када постоји".

"Јесам опозиција, припадам и док будем дисао припадаћу тој опозицији", рекао је митрополит Амфилохије после молебна у манастиру Морача, који је одржан јуче.

Митрополит је поручио црногорском председнику и премијеру да "ако хоће да буду запамћени као људи, као истински владари Црне Горе, прво што треба да ураде јесте да Његоша избаве из тамнице и да га врате у његову црквицу на Ловћену и укину безакоње које су донели (спорни Закон о слободи вероисповести) и које је изавало такав отпор у народу".

"Овде је васкрсао народ! Ја не знам да ли се памти да је народ овако васкрсао у Црној Гори!? И ви сте се сабрали овде у знак отпора против тог безакоња које је проглашено за закон и који се намеће Црној Гори, јединствено таквога типа у Европи. Ја се надам у Бога да ће ти људи схватити и одбацити то безакоње, као и то да ће то бити њихова победа, победа човечности, људскости, истинске државности", рекао је Амфилохије.

Подсетио је да морачка лавра, манастир Морача, који је 1252. године подигао Стефан Немањић, унук Стефана Немање, припада Црној Гори 200 година, од ослобођења после битке на Морачи 1820, до када је била Стара Херцеговина.

"Зна се коме ова светиња припада, ко је градио и бранио, ко је уграђивао своје кости, животе и веру у њу. Зато би било добро да ови које је време избацило да буду на челу Црне Горе данас, пониште то безакоње које су прогласили у три сата послије поноћи, у мраку. И то неће бити ничији пораз. То ће бити победа правде и истине Божије, братске љубави. То је оно за шта се и ми молимо и вечерас овде и широм Црне Горе", рекао је Амфилохије.

Како је рекао, молебни су позив на братољубље и богољубље.

"То је враћање народа Божијега себи самоме, својим светињама, својим истинама и призив свима онима који су можда залутали, да се врате себи и својим прецима. Нема ту борбе друге врсте", истакао је митрополит црногорско-приморски Амфилохије.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво