Амфилохије: Нема раскола у СПЦ, Душко Марковић имао историјску прилику

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије поручио је да је став Српске православне цркве и њеног Сабора о Косову и Метохији јединствен и јасан. Говорећи о спорном Закону о вероисповести, истиче да приче из власти о наводној неправилној укњижби цркава доживљава као "најгнуснију лаж".

Раскол у Српској православној цркви (СПЦ) због политике према Косову и Метохији не постоји, а питање Космета и опстанка цркве и народа тамо није једноставно, изјавио је митрополит црногорско-приморски Амфилохије у интервјуу Вијестима.

Истакао је да што се става СПЦ и њеног Сабора о Косову тиче – он је јединствен и кристално јасан.

Митрополит је рекао да не сматра да се у Србији води кампања против њега и објашњава да српске владике полемишу, да "и међу светима има понека горка реч".

"Не бих рекао да се води нека нарочита кампања против мене, поготово би такво нешто било тешко везати за Србију. Србија, са Београдом, Косовом, ваљевским крајем, Банатом и многим другим областима у којима сам провео значајан дио живота, и за чије сам светиње везан - то је моја кућа. Увијек била, и данас је", каже митрополит Амфилохије.

Истиче да још увек често тамо радо одлази и интензивно сарађује не само са патријархом и Светим синодом као митрополит СПЦ, него и са другим духовним и добрим људима.

Марковић имао прилику да "искорачи из партијске сјенке"

Говорећи о Закону о вероисповести, Амфилохије оцењује да је премијер Душко Марковић имао историјску прилику да у ноћи доношења тог закона "искорачи из партијске сенке".

Међутим, како је додао митрополит, очигледно "потпредсједник има предсједника, а предсједник се заноси  некаквом 'обновом цркве', чиме најдиректније крши Устав ове земље и ради нешто што ниједан нормалан политичар у Европи не ради".

Митрополит тврди да никада није имао понуду црногорских власти да одвоји Митрополију црногорско-приморску од Београдске патријаршије, нити би икада био учесник таквих преговора.

"Једна од највећих дезинформација црногорске владе"

Негирао је и да је уз прећутну сагласност ове власти од 2000. године укњижен највећи део имовине Митрополије црногорско-приморске.

"Већина црквеног власништва – како црквене земље тако и црквених објеката – укњижено је у земљишне књиге, по закону ове или претходних држава, много прије тог времена ...", рекао је митрополит уз оцену да је то једна од највећих дезинформација које је лансирала црногорска влада.

Приче из власти о наводној неправилној укњижби цркава, митрополит доживљава као "најгнуснију лаж", коју потом здраво за готово преносе неупућени људи и медији.

"Тврдим да је данас тешко наћи у Црној Гори документованију валидност укњижења од оне коју ми имамо баш за те објекте и имовину".

Према речима митрополита, домовина се брани поштовањем правног поретка, а Закон који су изгласали управо је, како каже, права бомба у правни поредак Црне Горе, све у име заокружења, наводно, "црногорског идентитета".

број коментара 2 Пошаљи коментар
(субота, 25. јан 2020, 06:25) - Radonja [нерегистровани]

Pametnom dosta

Rzlozno, jasno i dovoljno glasno. Mozda cak i montenegrini nauce nesto iz ovoga. Daj nam Boze strpljenja, mudrosti i snage da istrajemo u ovim teskim vremenima. Nade svakako ima.

(петак, 24. јан 2020, 20:46) - Воронцов [нерегистровани]

Безакоњем против законитости

Црногорска власт све чини да безакоњем отме оно што је законито. То јест имовина СПЦ је законита, а власт хоће да је отме уобичајеним методама безакоња .Послушницима је иначе важно да су лојални вођи а њих не занима када доносе неки закон да ли је то праведно или има ли правни основ већ је важно да испуне жељу вођи.