Албанија, после протеривања дипломата затворена и иранска школа

Дипломатски сукоб Албаније и Ирана, током којег су протерана четворица иранских дипломата, настављена је затварањем школе у Тирани, коју је претходних година финансирала влада у Техерану, јављају албански медији.

Школа "Саади" затворена је одлуком Министарства образовања, али у одлуци коју је објавио сајт "Балканвеб" нису наведени разлози због којих је ова установа стављена под кључ.

Иранску школу у Тирани финансирала је фондација "Сади Ширази". На челу албанске подружнице те фондације, до протеривања, налазио се Сајед Ахмад Хосеини Аласт.

Сајед Ахмад Хосеини Аласт и Мохамед Пеиманемати проглашени су непожељним особама пре десетак дана, пошто их је влада у Тирани оптужила да се баве стварима "неспојивим" са правилима дипломатске службе и Бечком конвенцијом.

Албанија је већ година у лошим односима са Ираном, пре свега јер је бивши премијер Саљи Бериша својевремено пружио уточиште групи иранских дисидената, које Техеран сматра "издајницима и терористима".

Број припадника организације Муџахедин ел Калк је, када су на власт дошли социјалисти Едија Раме, са неколико стотина порастао на око три хиљаде.

"То је веома мала, али и веома зла европска држава у којој амерички елементи сарађују са иранским издајницима и кују планове против Исламске републике", рекао је прошле седмице ирански верски лидер ајатолах Али Хамнеи.

Албанска полиција је, прошлог лета, објавила да је предупредила терористички напад иранских обавештајаца на комплекс код Драча, који припада дисидентима из Муџахедин ел Калка, као и да су у целу операцију умешани и турски криминалци.

Полиција у Тирани је објавила и да је пре неколико месеци, накратко, испитивала главног иранског оперативца, али да је пуштен због недостатка доказа. Пре неколико година, ухапшен је и турски криминалац, који је некако умакао из кућног притвора.

број коментара 0 Пошаљи коментар