Штрахе најавио повратак на политичку сцену

Бивши лидер Слободарске партије Аустрије (ФПО) и некадашњи вицеканцелар Хајнц-Кристијан Штрахе, који је средином маја због корупционашке афере "Ибица" био принуђен да поднесе оставку на све политичке функције, најавио је индиректно повратак на политичку сцену Аустрије, кроз наступање за "Савез за Аустрију" (ДАО) на предстојећим изборима за покрајину и град Беч.

Хајнц-Кристијан Штрахе је, у свом синоћњем обраћању на првом новогодишњем скупу ДАО, који је крајем године основан од стране ранијих функционера ФПО блиских њему, рекао да мора још решити "домаће задатке" и водити пар разговора пре коначне одлуке.

Међутим обећао је присутнима, а за скуп се пријавило више од 1.000 људи, да их неће оставити на цедилу.

Уколико се буде одлучио за кандидатуру, а ДАО би желео да буде носилац њихове листе, оценио је да је могућ "снажан повратак у Бечу". Такође, није ни искључио могућност да се преименује ДАО у "Листу Штрахе".

"Потребан је нови грађански покрет", казао је Штрахе који је крајем године искључен из чланства ФПО.

Подвукао је да је дошло време "за нешто ново" и изразио уверење да је спреман да поново наступи на политичкој сцени.

У наставку говора он се обрачунао са ФПО, истакавши да су "такозвани бивши пријатељи" показали своје право лице. Рекао је да се разочарење мора савладати и на њему треба расти.

Штрахе, који је на скуп дошао у пратњи супруге, посланице без партијске припадности у аустријском парламенту, одржао је говор који је трајао сат времена.

"Да, направио сам огромну грешку. То не могу све да избришем, нити исправим", рекао је говорећи о афери "Ибица", која му је зауставила политичку каријеру.

У мају су се, пред изборе за Европски парламент, у јавности појавили снимци од пре две године, на којима је Штрахе наводној нећаки једног руског милијардера нудио државне послове за финансијску подршку његовој странци.

"Много сам попио и причао глупости. Али не сме се ни заборавити да је видео снимак манипулативно монтиран", поручио је он.

Говорећи о свом деловању на врху ФПО рекао је да се борио да "нацистичка опредељења и изјаве" немају место у странци и да се против "браон мрља свом снагом борио".

"Ако се будем поново политички ангажовао, онда ће то бити на челу покрета грађана свих слојева", најавио је он.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво