Светосавски бал – најгламурознији догађај српске дијаспоре у Бечу

Бал који повезује културе и обичаје Срба и Аустријанаца, и који је ове године хуманитарног карактера, окупио је велики број личности из културног и јавног живота.

Најпрестижнији и најгламурознији догађај српске дијаспоре у Бечу, 23. Светосавски бал, окупио је више од 700 људи.

Балу који повезује културе и обичаје Срба и Аустријанаца присуствовао је велики број личности из културног и јавног живота. Међу балским гостима срели су се угледни професори, дилпомате, свештенство, привредници...

Међу званицама Српског центра у Бечу, поред осталих, нашли су се и амбасадор Србије Небојша Родић, министар за рад Зоран Ђорђевић, владика аустријско-швајцарски Андреј Ћилерџић, принц Филип и принцеза Даница Карађорђевић, војни изасланик САД пуковник Марк Барлов, председник бечког парламента Ернст Фелер и Доминик Неп, заменик градоначелника Беча.

Гости у балској сали хотела "Аустрија тренд Шенбрун" уживали су у уметничком програму два реномирана оркестра, наступима оперских певача и вокалних солиста.

Програм је осмислио маестро Војкан Борисављевић, познати српски композитор и диригент, а на бини су се нашли и мецосопран и солисткиња Београдске опере Љубица Вранеш, Драгољуб Бајић, првак опере Народног позоришта, као и моћни вокали Славко Бањац, Тијана Дапчевић и Ивана Петерс. Специјални гости били су Дејан Петровић и Биг Бенд, џез-фанк бенд "План Ц" и ди-џеј Дани.

Далеке 1846. године Милош Обреновић је у Бечу организовао Славенски бал са жељом да окупи виђеније Србе који су живели и радили у том граду (Вук Стефановић Караџић, Бранко Радичевић...).

Славенском балу на значају су давали стране дипломате, али и српски званичници са својим породицама.

Традиција је обновљена 1998. године од када се сваке године организује Светосавски бал.

Овогодишњи Светосавски бал имао је ексклузивног спонзора, мобилног оператера МТЕЛ Аустрија, који је омогућио да бал буде хуманитарног карактера.

Прикупљена средстава од продаје карата ће бити искоришћена у оквиру пројекта "За дечју радост", који Српски центар у Бечу спроводи у сарадњи са Епархијом рашко-призренском.

На предлог манастира Високи Дечани изабрана је породица Чукарић из Велике Хоче која се вратила да живи на Косову и Метохији, па ће јој од прикупљених средстава бити обезбеђен животни простор.

У Бечу данас живи око 150 хиљада Срба, у целој Аустрији око пола милиона.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво