Први пут жена на месту председника Грчке

Бивша председница Државног савета Катерина Сакеларопулу постала је прва жена која ће обављати функцију председника Грчке.

Грчки парламент изабрао је великом већином Катерину Сакеларопулу за нову председницу државе. Од укупно 300 посланика, 261 је подржао бившу председницу Државног савета, врховног управног суда у Грчкој.

У несвакидашњој демонстрацији хармоније у подељеном грчком парламенту, кандидаткињу конзервативаца подржале су и опозиционе партије, укључујући и крајње леву Сиризу, пише Ројтерс.

Мандат Сакеларопулуове почеће 13. марта, када истекне мандат одлазећем председнику Прокопису Павлопулосу.

Сакеларопулу: Свесна сам терета и одговорности

Катарина Сакеларопулу је, током сусрета са председником парламента Константиносом Тасуласом, рекла да је потпуно свесна терета и одговорности које преузима, преносе грчке медије.

Истакла је да ће као председник дати све од себе како би испунила уставне обавезе, сарађивати са владом и са опозицијом, те да ће тежити широком консензусу.

Оценила је да је Грчка фактор стабилности, развоја, културе и демократије у ширем региону.

Каже да су јој приоритети безбедност и поверење, економски развој земље, заустављање емиграција младих у иностранству, као и заштита немоћних.

Ко је нова председница Грчке 

Катарина Сакеларопулу има 64 године, рођена је у Солуну и завршила је право. Биће прва жена на месту председника Грчке.

Агенција Ројтерс наводи да живи у Атини, да је разведена, да је веома активна на друштвеним мрежама и да воли мачке.

Функција председника у Грчкој је церемонијална, са ограниченим политичким овлашћењима.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи