Марковић: Митрополија и Амфилохије – једина адреса за дијалог

Премијер Душко Марковић казао је да је разочаравајуће све оно што се у Црној Гори дешавало након усвајања Закона о слободи вероисповести у црногорском парламенту.

Дијалог је, каже Душко Марковић, неупитан и поручује да снажно жели и инсистира да до њега дође. Немогуће је сада, како је појаснио, повући закон и најавио да ће се до краја недеље званично обратити митрополиту Амфилохију за наставак разговора. 

Поручује да је Митрополија црногорско-приморска једина адреса за дијалог. 

Влада ће о закону, како је рекао, разговарати са актерима унутар Црне Горе. О томе, поручује, не може одлучивати ниједан председник, па ни председник Србије Александар Вучић.

"За нас је легитимна адреса за разговор Митрополија црногорско-приморска и митрополит Амфилохије", рекао је Марковић у Јутарњем програму ТВЦГ.

Дијалог је, каже премијер, неупитан и он је темељни принцип кад постоје разлике.

"Дијалог не треба да нас удаљава, то је нешто на чему снажно инсистирам и желим да до њега дође или да се настави", рекао је црногорски премијер.

"Паљење заставе у Београду однос према држави"

Марковић подсећа на изјаве свештенства да нема дијалога док Влада Црне Горе не повуче закон.

"Влада не може да повуче закон. Влада предлаже, Скупштина га усваја, а потврђује га предсједник својим потписом. Овај закон је прошао све те процедуре и он је у правном животу. Нико не може да га повуче", рекао је Марковић.

Закон, каже, може бити оспорен у целости или у појединим нормама, али кроз јасну процедуру предвиђену за то.

"Кроз предлог за оцјену уставности закона или у парламенту да нека политичка већина покрене амандмане на измјену закона или стављање тог закона ван снаге до доношења новог. Не може црква тражити повлачење закона, јер нема уставне могућности за то", поручио је Марковић.

Премијер је најавио да ће се до краја недеље званично обратити митрополиту Амфилохију за наставак разговора о оним питањима која се не разумију или о страховима који постоји, те да је држава ту да гарантује да нема разлога за страхове и заблуде.

На питање како види излаз из ове ситуације, Марковић је рекао како су очекивања да ће литије и молебни бити довољно јак разлог да се закон повуче, што правно није могуће.

"Отпор закону прерастао у обрачун са Црном Гором"

"Тешко је у питање довести уставност закона, јер га је позитивним оцијенила Венецијанска комисија. Вјерујем да постоји разума код митрополита да се са Владом настави разговор о овом важном питању. Ово није само питање закона, већ укупних друштвених односа у земљи", рекао је премијер.

Уверен је да ће митрополит одолети притиску политизације скупова ради освајања власти пре или након избора.

"Што се тиче Србије, њих желимо као поузданог и успјешног сусједа, да о питању разлика разговарамо на државном нивоу, а не преко медија и програмираних аналитичара и интелектуалаца", рекао је Марковић.

Грађанима је поручио да нема разлога за бригу.

Марковић је рекао и да сва дешавања која су уследила након усвајања закона нису била само отпор том акту, већ је све прерасло у обрачун са Црном Гором и њеним институцијама и правом да држава суверено одлучује о унутрашњим питањима.

"Тај атак и невиђену пропаганду, носили су је актери унутар земље, али најдрастичније и најбруталније актери из сусједне Србије", рекао је Марковић.

Паљење црногорске заставе у Београду је, каже, јасан однос према држави Црној Гори и њеном праву да суверено одлучује о унутрашњим питањима.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво