Богојављење у Бањалуци, подршка верницима СПЦ у Црној Гори

Верници Српске православне цркве широм Републике Српске литургијама и литијама у црквама обележили Богојављење.

Литија у Бањалуци је ове године посвећена одбрани светиња Српске православне цркве у Црној Гори, пренела је Радио-телевизија Републике Српске.

Бројни верници су стигли у Бањалуку, носећи иконе и српске тробојке и узвикујући пароле.

Литију је предводио епископ бањалучки Јефрем, а ишла је од до тврђаве Кастел где су најхрабрији пливали за Часни крст.

Иако се сваке године на Богојављење одржава и свечана литија и пливање за Часни крст, посебност овогодишње јесте то што је она посвећена борби и подршци верницима Српске православне цркве у Црној Гори који већ месецима моле за спас имовине СПЦ у тој земљи након усвајања Закона о слободи вероисповести.

Ово је први пут да је Епархија бањалучка на овај начин послала подршку православцима у тој земљи. Ипак, и пре овога, Бањалучани су се окупили крајем децембра како би послали исте поруке . Уочи литије, као и сваке године до сада, служена је света архијерејска литургија. 

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик и председник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић учествовали су у богојављенској литији у Бањалуци у којој је неколико хиљада грађана пружило подршку Србима и Српској православној цркви у Црној Гори у борби за очување светиња.

За Часни крст на Врбасу пливала 33 пливача

У пливању за Часни крст на реци Врбас, у којем су учествовала 33 пливача, победио је Давид Комљеновић, који је први пут пливао на Богојављење.

Комљеновић је рекао новинарима да је неизмерно срећан због победе, те сматра да је све ово имало посебан значај, јер је претходно био у литији у знак подршке браћи у Црној Гори у одбрани светиња. 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво