БиХ без виза наредне године

Половином наредне године БиХ би требала да се нађе на "белој шенгенској листи", изјавио министар спољних послова те земље Свен Алкалај. Подсетио да је за увођење безвизног режима неопходно усвојити измене Кривичног закона, извршити реформу полиције и успоставити Институцију омбудсмана.

Министар спољних послова Босне и Херцеговине Свен Алкалај изјавио је да очекује да ће преостали услови за либерализацију визног режима за босанско-херцеговачке грађане бити благовремено испуњени те да би се БиХ половином наредне године требала наћи на "белој шенгенској листи".

Алкалај је, како преноси портал Сарајево-x.com, подсетио да је за увођење безвизног режима неопходно усвојити измене и допуне Кривичног закона БиХ и усагласити га с ентитетским и Кривичним законом Дистрикта Брчко БиХ.

Потребно је, такође, извршити именовање полицијских службеника у складу са смерницама реформе полиције и успоставити Институцију омбудсмана за људска права БиХ у пуном капацитету, а што подразумева укидање ентитетских омбудсмена.

"Фебруар је крајњи рок за те активности, како би експерти Европске комисије могли верификовати учињено" истакао је Алкалај, говорећи као уводничар редовне сесије Асоцијације независних интелектуалаца Круг 99 о теми "Спољна политика БиХ - циљеви, резултати, препреке".

Сумирајући резултате БиХ на спољнополитичком плану у 2009. години, Алкалај је оценио како је пријем БиХ у Савет безбедности УН, као несталне чланице, представља успех који је неопходно валоризирати путем квалитетног представљања и оправдања указаног поверења.

Осврћући се на пут БиХ ка пуноправном чланству у НАТО он је изразио очекивање да ће БИХ већ на наредном министарском самиту земаља чланица Северноатлантског савеза у априлу наредне године бити одобрена апликација за пријем у Акцијски план за чланство - МАП, што је последњи корак ка пуноправном чланству.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво