После паљења дрвеног, Словенци праве бољег и јачег Трампа

У месту Моравче, недалеко од Љубљане, десет дана након што је постављена, Трампова дрвена статуа је запаљена. Око хиљаду становника тог малог места пита се – треба ли им Трамп уопште. Слично питање постављају широм Словеније – треба ли им препознатљивост по Меланији Трамп?

Осам метара висока статуа Доналда Трампа поред ливаде у месту Моравче, требало је да у идеалном плану жупана за пар година стоји поред бине великог музичког фестивала. Купио ју је за 1.500 евра од антикапиталистичког аутора, који је ипак узео новац.

"Таква једна скулптура би само привукла што више знатижељних људи и тако би могли да отварамо нова радна места", каже др. Милан Балажиц, жупан Моравче.

Рано ујутру, пар дана након првог неуспешног покушаја паљења, а само десет откад је постављена, непознате особе су запалиле скулптуру. Жупан не одустаје. Прави се нова од камена, а требало би да је свечано поставе почетком лета. Биће, каже, позван и модел.

"Ми ћемо га позвати да дође у госте и позваћемо прву даму да дође да отвори тај споменик", додаје Балажиц.

И као у добром филмском сценарију, док су жупан и непознати вандали сукобљени око скулптуре далеког, моћног, туђег председника, грађани рачунају колико их то кошта.

"Скулптура Трампа је непотребан трошак за Моравче, мислим да је жупан требало да изабере нешто друго за препознатљивост нашег места. Што се тиче паљења Трампа, мислим да је и то било непотребно", сматра Симона Уштар, житељка Моравче.

И док је Трамп баксузан за Моравче, Меланија је талична за Севницу. Њена скулптура пар километара низводно од њеног родног града је нетакнута. Туристи долазе из целог света да виде зграду у којој је Меланијина живела и школу у коју је ишла. Буџет се пуни. Жупан каже да разуме да прва дама жели да врхунски обавља свој посао, али да су се он и мештани ипак надали да ће их посетити.

"Били бисмо веома почаствовани ако би обишла своје родно место. Надамо се да ће то урадити у следећем мандату", наглашава Срећко Оцвирк, жупан Севнице.

Породица Видмар која у Севници држи посластичарницу која је светски позната по торти "Меланија", затим кафе у коме су праћени резултати америчких избора у међувремену је отворила и хотел. Шта се за њих променило у једном америчком изборном циклусу?

"Спавамо мање, али је могуће да истовремено спавамо квалитетније", тврди Нуша Видмар.

И овог трећег новембра Видмари ће организовати праћење резултата избора, овај пут у хотелу. Ако Трамп и не прође, у Словенији ће поред жала што није био за мандата ипак на дуже време остати торта названа по првој дами и њена скулптура у надреалном амбијенту крај Саве.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи