Албанија протерала иранске дипломате

Влада у Тирани протерала је у среду двојицу иранских дипломата, објашњавајући да су под маском дипломатских представника, у ствари, били припадници Револуционарне гарде и обавештајне службе.

Сајед Ахмед Хосеини Аласт и Мохамед Пеиманемати проглашени су непожељним особама, пошто их је влада у Тирани оптужила да се баве стварима "неспојивим" са правилима дипломатске службе и Бечком конвенцијом.

"Представници Исламске републике Иран су замољени да одмах напусте албанску територију", објаснио је албански министар спољних послова Гент Чакај.

Албанија је већ година у лошим односима са Ираном, пре свега јер је бивши премијер Саљи Бериша својевремено пружио уточиште групи иранских дисидената, које Техеран сматра "издајницима и терористима".

Број припадника организације Муџахедин ел Калк је, када су на власт дошли социјалисти Едија Раме, са неколико стотина порастао на око три хиљаде.

"То је веома мала, али и веома зла европска држава у којој амерички елементи сарађују са иранским издајницима и кују планове против Исламске републике", рекао је прошле седмице ирански верски лидер ајатолах Али Хамнеи. 

Албанска полиција је, прошлог лета, објавила да је предупредила терористички напад иранских обавештајаца на комплекс код Драча, који припада дисидентима из Муџахедин ел Калка, као и да су у целу операцију умешани и турски криминалци.

Полиција у Тирани је објавила и да је пре неколико месеци, накратко, испитивала главног иранског оперативца, али да је пуштен због недостатка доказа. Пре неколико година, ухапшен је и турски криминалац, који је некако умакао из кућног притвора.

број коментара 0 Пошаљи коментар