ЕК тражи безбедно окружење за новинаре, Тужилаштво поручује да нема притисака

Хапшења уредника подгоричких портала ИН4С и Борба изазвало је бројне реакције црногорске јавности. Тим поводом огласили су се из Европске комисије, али и Основног државног тужилаштва.

На питање подгоричких Вијести да коментаришу хапшење Гојка Раичевића и Дражена Живковића, из Комисије су поручили да ће пажљиво пратити развој догађаја у Црној Гори у контексту њеног прикључења Европској унији.

Европска комисија поручује да је новинарима потребно погодно окружење које ће им омогућити да раде безбедно и без страха од малтретирања, политичког притиска, цензуре или прогона.  

Подсетили су да је слобода изражавања и медија једна од основних вредности ЕУ и кључни елемент процеса придруживања Црне Горе.

"Као што је раније речено, не коментаришемо појединачне случајеве. Међутим, евентуалну повреду закона требала би да решавају надлежни домаћи органи, у складу с националним законодавством и релевантним међународним и европским стандардима", одговорили су из ЕК на питања Вијести.

Након бројних реакција новинарских и невладиних удружења, огласило се и Основно државно тужилаштво (ОДТ) у Подгорици наводећи да су нетачне тврдње да врше притисак на медије.

Наводе да се у "сваком поступку руководи законом прописаним надлежностима".

Додају да ће процесуирати било које лице, уколико се утврди да су у његовим радњама остварени битни елементи кривичног дела.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво