Додик: Српска формирана са намером да буде независна држава

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик рекао је да је Република Српска формирана 9. јануара 1992. године са намером да буде независна држава.

"Ми смо политички циљ тог времена редуковали Дејтонским споразумом и прихватли да останемо у БиХ коју чине два ентитета и три конститутивна народа", рекао је Додик новинарима у Бањалуци, коментаришући изјаву председника Србије Александра Вучића да Републике Српске не би било без Србије и да је Српска један од приоритета деловања Србије, а пренео је РТРС.

Додик је истакао да ентитети могу без БиХ, али да БиХ не може без ентитета.

"Те расправе нису завршене и неопходно је да буду вођене зато што многи у БиХ покушавају да држе лекције и да намећу неке процесе без права", истакао је Додик.

Српски члан Председништва БиХ је рекао да је првак у томе високи представник, који је малтретирао целу јавност у БиХ више од 20 година, намећући решења која су изван Дејтонског споразума и Устава "и који се у протекла два дана дрзнуо да тумачи Устав".

"Високи представник није за то задужен и не може он да тумачи Устав, али у недостатку да ради било шта смислено, онда се додворава Бошњацима у Сарајеву, и то је његов основни задатак у овом времену", рекао је Додик.

Додик је оценио да се високи представник "додворава Бошњацима тако што критикује Републику Српску и прети да ће он нешто у Савету безбедности неког да обавести".

"Нека изволи, није први пут. Сваки пут када оде тамо да лаже против Републике Српске износећи нетачне ствари покупи оно што је писала 'Слободна Босна' и неки други муслимански медији, и то преноси као став у Савјет безбједности. Научили смо то, ништа нам то не смета", каже Додик.

Додик је поновио да Република Српска има све одлике државе – своју територију, народ, те извршну, законодавну и судску власт.

"Овдје постоји народ који живи ову Републику као државу, свидјело се то њему или не. Нека обавјештава кога хоће и Савјет безбједности", истакао је Додик.

"Инцко ће морати да се навикне да је РС загледана у Србију"

Додик је навео да ће високи представник у БиХ морати да се навикне на то да су Срби у Републици Српској загледани у Србију.

"Драго нам је да Србија помаже Републику Српску и ја сам захвалан руководству Србије, прије свега, предсједнику Александру Вучићу за сву помоћ коју је Српска добила посљедњих година", истакао је Додик.

Према његовим речима, сви претходни званичници Србије, од Слободана Милошевића, Зорана Ђинђића, Војислава Коштунице, Бориса Тадића имали су добар осећај према Републици Српској, али су сви имали различите могућности да помогну или не помогну.

Оценио је да Република Српска сада има највећи облик помоћи од Србије, те да има потенцијал да се сама политички брани.

Додик је захвалио Министарству одбране Србије што је у Стратегији одбране Србије дефинисало очување Републике Српске као приоритет спољне политике.

"То је нешто што се први пут појављује и ми то поздрављамо. Наш одговор ће бити да тражимо да оружане снаге БиХ што је више могуће заједничких вјежби организују са Србијом. Мислимо да је то сасвим нормално, да је потребно и није уперено против било кога", истакао је Додик.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво