Литије широм Црне Горе, грађани Куча дошли пешке до Подгорице

У Црној Гори настављају се молитвене шетње у знак протеста због Закона о слободи вероисповести, који је од 8. јануара на снази. На литијама прво у Бару, а касно после подне и у Подгорици прочитан је проглас Епископског савета у којем је поновљен захтев да се повуче контроверзни закон који предвиђа одузимање имовине Српској православној цркви у Црној Гори.

Молитвена шетња одржана је у Подгорици, уз црквени благослов. Подгоричанима су се придружили и грађани Куча, који су до престонице дошли пешице.

У Беранама, поново литија од зграде Општине Беране до манастира Ђурђеви ступови. Молебни и литије вечерас и у Бијелом Пољу, Плужинама, Пљевљу.

И у граду под Румијом, један од највећих протеста које Баране памте. Пред храмом Светог Јована Владимира, још једном је затражено повлачење спорног закона.

"Ако је ова световна власт народна, онда нека чује глас народа. Глас који народ диже против братоубилачког закона и антинародног. Против безбожничког закона, који се мора одбацити", рекао је Амфилохије.

Контроверзни закон о слободи вероисповести пред Уставним судом Црне Горе неће проћи, због непоштовања препорука Венецијанске комисије које се тичу коришћења непокретности, уверен је адвокат Синода Српске православне цркве.

"Овде је тако прописано да само одређено време ће наставити да користе док надлежни орган државне управе у неком другом управном поступку не буде одлучио коме ће то дати на коришћење, а можда и продати и то је прописано, да може и располагати. То је нечувено, то представља самовољу државних органа и тако се то сматра у целом свету", каже Мирослав Николић, правни заступник Синода Српске православне цркве.

Епископски савет покреће иницијативу за оцену уставности спорног закона апелујући да се такве иницијативе не подносе самостално, већ да се сугестије достављају правном савету преко епископија.

А епископ источноамерички Иринеј пресавио је табак, и написао писмо америчком председнику Доналду Трампу да интервенише код црногорских власти да хитно одустану од прогонства по верској основи и одузимања вековима старих богомоља Српске православне цркве.

"Дубоко верујем да ова етапа која сада долази на ред, да закон преиспита Уставни суд Црне Горе, да ли је то како закон прописује све у складу са Уставом Црне Горе али и самим међународним уговорима. Статус има и Европска конвенција за заштиту права и људских слобода. Када се то изнесе пред Уставни суд Црне Горе, када се ти стандарди унунтрашњи и међународни упореде унутар Уставног суда Црне Горе, сигуран сам да ће доћи на видело велики број одступања од стандарда", каже Николић.

Молебан за почетак православне Нове године и молитвени скуп подршке нашем народу у Црној Гори и на Косову и Метохији и у свим српским крајевима биће одржан 13. јануара на Платоу испред Храма Светог Саве у 23 сата и 30 минута, саопштила је Српска православна црква.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво