Сарајево се гуши у смогу, специјалне мере за грађане

Због изразито погоршаних вредности квалитета ваздуха, Влада Кантона Сарајево прогласила је степен упозорења "Узбуна" и издала важна упутства грађанима у вези са боравком на отвореном, физичким активностима, ношењу заштитних маски, коришћењу моторних возила, односно градског превоза.

Недељно јутро многи становници Сарајева одлучили су да проведу у својим топлим домовима, чему сведоче празне улице Ферхадија и Титова, пише портал Кликс.

Само ретки су јутрос очигледно морали изаћи напоље, па су убрзаним корацима ишли ка жељеној дестинацији док им је лице прекривала заштитна маска или шал.

Ситуација у Сарајеву по питању загађења ваздуха јутрос је ипак знатно боља него синоћ, иако је ваздух и даље веома нездрав.

Према мерењима у 14.00, индекс квалитета ваздуха у Сарајеву је 312 што значи да је опасан по здравље.

Индекс квалитета ваздуха изнад 50 се сматра нездравим.

Због свега наведеног многе Сарајлије спас траже на оближњим планинама попут Требевића, Бјелашнице, Јахорине и Игмана, а полиција искључује "евро 2" возила из саобраћаја.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(недеља, 12. јан 2020, 18:58) - Igor [нерегистровани]

Pozdrav

zabrana automobila jedino resenje , neka ljudi idu peske ili tramvajem tramvaji ne zagadjuju vazduh

(недеља, 12. јан 2020, 18:01) - anonymous [нерегистровани]

Kao i za BG, postoji rešenje.

Gasifikacija, solarni paneli, solarni koncentratori i toplane na ugalj i mazut koje su van grada. Solarni koncetratori su najbolje rešenje, ali političari bi da uzmu lovu, a to prof. dr. Popović ne dozvoljava.

(недеља, 12. јан 2020, 15:25) - Smederevac [нерегистровани]

Istina

Bez grejanja se ne moze. Istina. A moze li drzava da se odrekne paprene nadoknade za uvodjenje gasa u domacinstvima gde se do sada koristio ugalj. Moze li drzava da pomogne u kupovini sistema centralnog grejanja po kucama. Kada se to resi i dim nestaje a samim tim i pogrešnog optuzivanja vozila za trenutno stanje...

(недеља, 12. јан 2020, 15:14) - Srbin iz Nemacke [нерегистровани]

"Istina"

bez auta se moze, bez grejanja zimi bogami nemoze

(недеља, 12. јан 2020, 14:53) - Smederevac [нерегистровани]

Istina

Kada ce oni a i ovi nasi pametni politicari da shvate da vozila nisu kriva i da tih problema leti nema. Lozenje uglja i kotlarnice na cvrsta goriva su najveci problem.