Молебни и литије и данас широм Црне Горе

И вечерас, у многим градовима у Црној Гори православни верници шетали су у знак протеста због усвајања Закона о слободи вјероисповести. Прва литија одржана је у Плужинама, а велики број грађана окупио се и у Херцег Новом, Подгорици, Беранама, Пљевљима и другим градовима. Епископски савет Српске православне цркве најавио да ће се верници убудуће окупљати четвртком и недељом.

Верници у Подгорици одржали су молитвену шетњу са иконама од Саборног храма Христовог васкрсења до манастира Св. Симеона Мироточивог и назад.

Претходно је одржан молебан. Грађанима се обратио свештеник Предраг Шћепановић који им је захвалио на томе што, како је навео, "тихо и кротко" иду улицама Подгорице.

Након тродневне паузе грађани Пљеваља окупили су се вечерас поново  како би исказали своје нездовољство усвајањем  Закона о слободи вероисповјести. 

Служби у цркви и молитвеној шетњи улицама Пљеваља присуствало је више хиљада грађана.

Литију је предводио владика Милешевске епархије Атанасије. Код зграде Општине грађанима се обратио  лекар Дарио Вранеш који је прочитао саопштење Пљеваљског одбора за одбрану светиња. преносе Вијести.  

"Достојанство и мир али истрајност у нашим захтјевима најачи су притисак на однарођени режиим који покушава нашем народу да одузме оно што је најсветије. Страх оних који силом намјеравју наметнути безакоње показао се и на сами Божић када је полиција ухапсила групу младића који су традиционалном бакљадом обиљежили најрадоснији хришћански празник", рекао је Вранеш. 

Плужине: Грађани протестовали против Закона   

Прва литија одржана је у Плужинама, а много грађана било је и у Бару, Херцег Новом, Беранама, и другим градовима.  

Након молебана који је служен у цркви Светог Јована Крститеља у Плужинама, улицама вароши прошла је литија у знак протеста против Закона о слободи вјероисповјести. 

Сваког четвртка и недеље у Плужинама ће се у поменутој цркви у 16 часова служити молебан, а затим ће бити организована литија.

Велики број Барана је и вечерас изашао на улице града у литији од Храма доцентра града и назад. 

Барани протестују против Закона о слободи вјероисповјести, а свој вид протеста називају "крсним ходом" .

Људи су се окупили и у Херцег Новом да подрже протест против новог Закона о слободи вјероисповести. И у овом граду су одржани молебан и литија.  

Епископски савет СПЦ у Црној Гори саопштио је у понедељак да ће након Божића окупљања у знак протеста против спорног Закона о слободи вјероисповијести бити организована два пута недељно - четвртком и недељом, уз молитве и позив актуелним властима да смогну снаге и опозову усвојени закон. 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи