Вечерњи: Бишчевић предложен за новог амбасадора у Србији

За новог хрватског амбасадора у Србији предложен је бивши новинар и искусни дипломата Хидо Бишчевић. Његово именовање могло би да буде први тест сарадње хрватског премијера Андреја Пленковића и новог председника Зорана Милановића, пише "Вечерњи лист".

Бишчевића је предложио премијер, а одлазећа председница Колинда Грабар Китаровић се са тим предлогом сложила, наводи загребачки дневник.

Процедура именовања, међутим, још није готова, јер кандидат мора добити агреман државе у коју одлази, одакле, како долазе позитивне реакције, и мора проћи саслушање на парламентарном Одбору за спољну политику, а тек онда председник потписује именовање, пише Вечерњи лист .

Хоће ли се процедура завршити до 18. фебруара, до када траје мандат Колинде Грабар Китаровић, или ће тај потпис и евентуално одбијање именовања и покушај договора са Пленковићем око новог имена, остати новоизабраном председнику Зорану Милановићу, за сада је под знаком питања.

С обзиром да је досадашњи амбасадор у Србији Гордан Бакота опозван и одмах послат у Немачку, у тој је држави, која, како наводи Вечерњи лист, "са Хрватском има специфичне односе", остало упражњено место.

Како додаје загребачки лист, Грабар-Китаровић око именовања Бишчевића неће пожуривати, али ако до 18. фебруара он прође целу процедуру и ако стигне агреман из Београда, она ће ту одлуку потписати.

Бишчевић је пре каријере у дипломатији радио као новинар, а од 1990. до 1992. био главни уредник Вјесника.

Тада одлази у Министарство спољних послова, где постаје начелник Одељења за азијске и арапске земље, био је хрватски амбасадор у Турској и Русији, помоћник министра спољних послова, а 2003. именован је за хрватског државног тужиоца.

Бишчевић је 2014. године постао амбасадор ЕУ - тадашња висока представница Уније за спољне послове и сигурност Кетрин Ештон именовала га је за амбасадора у Таџикистану. Након завршетка тог мандата, вратио се на Зрињевац. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво