ВНБ: Црна Гора сигурна земља упркос субверзивним активностима

Црногорско Веће за националну безбедност саопштило је да се Црна Гора показала као сигурна и безбедна држава упркос, како се тврди, "субверзивним активностима из земље и непосредног окружења" с циљем угрожавања виталних интереса и демократских вредности те државе.

Евидентан је, кажу, позитиван приступ Митрополије црногорско-приморске која је својим ставом допринела мирним окупљањима, одупирући се и "одређеним политичким уплитањма из Црне Горе, али и онима ван ње."

Закључено је да је Црна Гора слободно и демократско друштво у којем се без ограничења могу износити различита мишљења у односу на многа друштвена питања као и политике владе.

Једини услов је, истичу, да се организују по закону и без угрожавања права других.

"Оно што није, нити ће бити дозвољено, јесте спољно мешање у наше унутрашње прилике, односно у наше суверено право да сами и слободно водимо спољну и унутрашњу политику. Црној Гори као грађанском и демократском друштву припада искључиво и легитимно право да штити слободе и уређује права свих грађана који у њој живе", наводи се у саопштењу.

Наводи се да је Веће детаљно анализирало ток окупљања и протестних шетњи у организацији Митрополије црногорско-приморске у свим градовима, у периоду од 26. децембра 2019. до 7. јануара, као и околности и ризике који су их пратили, а могли су усложити безбедносне прилике у земљи", наводи се у саопштењу.

Оцењено је да су организацију и саме протестне шетње, како се наводи, пратиле снажна и негативна политичка, и непримерена и агресивна медијска кампања уз велики број дезинформација и лажних вести - с цилљем узнемиравања јавности и грађана, и подстицања нереда и нестабилности.

"Носиоци тих активности били су из земље, али и из нашег непосредног окружења - са јасном намером дезинформисања грађана, а посебно верника о наводном сценарију упада у верске објекте Српске православне цркве; протеривању свештеника; и притисцима на српску заједницу у Црној Гори", стоји у саопштењу.

Наводи се да су "субверзивне активности ишле и у правцу компромитације државе, њених симбола, носилаца државне власти, као и позивања на коначни обрачун са уставним поретком, правном државом, и органима реда и безбедности - и то свим средствима".

"Дакле, њихов циљ је био угрожавање виталних уставних и демократских вредности Црне Горе", стоји у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи