Ступио на снагу спорни закон у Црној Гори, данас молебан у Београду

У Црној Гори ступио је на снагу Закон о слободи вероисповести, јавља РТЦГ. Закон је усвојен у црногорском парламенту крајем прошле године, упркос противљењу Митрополије црногорско-приморске СПЦ и дела опозиција.

Усвајањем Закона о слободи вероисповести престаје да важи досадашњи Закон о правном положају верских заједница из 1977. године.

Црногорске власти уверавају да нови закон гарантује пуну слободу вероисповести свим верницима и равноправан положај свих верских заједница у Црној Гори, као и пуну слободу уверења свим грађанима који нису верници.

Поменути закон предвиђа да ће сви верски објекти који представљају културну баштину, а који су били имовина државе Црне Горе пре губитка њене независности 1918. године, и који касније нису на одговарајући правни начин прешли у својину неке верске заједнице, бити препознати као државна имовина.

Закон предвиђа и да ако било која верска заједница располаже доказима да је, на основу некад или данас важећих прописа, постала власник неке имовине држава ће то признати и поштовати.

Патријарх Иринеј: Црна Гора негира своју историју

Говорећи о Закону српски патријарх Иринеј оценио је да Законом о слободи вероисповести власти у Црној Гори желе да ослабе свест о српском пореклу и имену и, што може да буде још трагичније, ако буду успели у томе, онда сутра то могу да примене и власти на Косову и Метохији.

Патријарх је рекао да Црна Гора негира своју историју.

"Наши односи су увек били братски, један народ, нажалост, ту се умешала политика, знамо чија, знамо зашто са жељом да Црну Гору одвоји од Србије и, оно што је најтрагичније што се не може објаснити и оправдати, Црна Гора је признала Косово Шиптарима, као и учешће председника Црне Горе на Косову у неким фазама с другима кад су у питању Косово и Србија", рекао је патријарх у интервјуу за франкфуртске Вести

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво