Божић у "Шумадији Црне Горе"

Најрадоснији хришћански празник прослављен је у Црној Гори литургијама широм земље. Епископ никшићко-будимљански Јоаникије служио је божићну литургију у Беранама, а празник је прослављен и на висоравнима и селима изнад самог града.

Место Полица код Берана броји још шест села, а мештани све то зову "Шумадијом Црне Горе", прича Велимир Кастратовић.

"То је све плодна земља, некада се овде ово све орало, постоје приче да се овдје Црна Гора хранила пшеницом. И добро дошли, увјек сте добро дошли", рекао је Кастратовић.

Чудном имену тог места кумовао је положај над беранском котлином, а име се помиње још у христовуљи Краља Милутина.

Са тих висова са погледом на Комове и Бјеласицу, на манастир Свете Тројице, на домове и путеве – као да је јаснији и смисао богатог предачког наслеђа.

"Вредности остају, морамо поштовати старе, морамо поштовати наше гробове, морамо то пратити, да би опстали. Породица је број један. Сачувати породицу, на прави пут је извести, да зна, да прати, да памти", каже Милосав Живковић.

О Божићу, и ове године Полице краси све најлепше и најбоље. Окупљају се домаћини, пријатељи и родбина у заједничком слављу, а песмом и причама, не ретко, стигне у далеку прошлост – и кад се векови разгрну, све буне, ратови и невоље, схвати се овдашња посебна приврженост оружју.

Рајко Кастратовић прича да су његовом чукундеди Михајлу, кад су се Турци одсељавали из села Полице, "давали пола села за кубуру".

"Богами, он није дао. Каже, дао би вам, али не могу, креше ми од прве, не треба ми земља", прича Кастратовић.

У вери постојани и одани традицији, Поличани не брину превише због свих искушења претходних дана.

Мило Цикић истиче да се боре и за своју будућност и за своју прошлост, за све укупно. "Народ је показао и снагу и вољу, и ја мислим да ће народ побједити", истиче Цикић.

Са тим уверењем спокојно се слави дан Христовог рођења на Полицама, над Беранама и Ђурђевим Ступовима, над Лимом и негдашњим царским друмовима.

"Људи се увек мирили на Божић"

У Саборном храму Христовог васкрсења у Подгорици божићну литургију служио је митрополит црногорско-приморски Амфилохије, док је у цетињском манастиру литургију предводио владика Методије.

Протојереј-ставрофор Обрен Јовановић, секретар Митрополије црногорско-приморске, каже за РТС да су се људи увек мирили на Божић.

"Бог је дошао да помири небо и земљу, дошао је да помири човека и Бога, а онда да се и ми међусобно измиримо. И у Црној Гори, крвне освете и све оно што је било најгоре и најтеже, мирило се Божићем", прича Јовановић.

Поздравио је и захвалио грађанима који су се окупили у великом броју на позив цркве због усвајања Закона о слободи вероисповести, и што је Црна Гора на неки начин постала центар православља.

"Ми смо благодарни овом дивном народу. Ово је највеће чудо које се десило у последњем веку у Црној Гори и ми желимо да овај празник у њиховим срцима унесе радост, мир, слогу и љубав – да истрају у својој борби и врате верска и грађанска права која су им загарантована уставом", рекао је Јовановић.

Закон о слободи вероисповести је против православља и верника, истакао је Јовановић и позвао грађане да наставе протесте који ће бити настављени сваког четвртка и сваке недеље.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво