Шта суседне државе могу да очекују од Милановићевог мандата

Дан после победе Зорана Милановића на председничким изборима у Хрватској, говори се о томе како ће изгледати његов мандат, кохабитација са Владом ХДЗ-а, али и однос са суседима, пре свега са Србијом. Милановићев победнички говор односио се пре свега на унутрашња питања, поручује да ће поштовати различитости и бити отворен за дијалог.

Победнички тонови и даље одјекују, исто као и делови победничког говора:

"Хвала мојој противкандидаткињи Колинди Грабар Китаровић. Оно што ћу се трудити је да никога без потребе не повредим, да будем ухо за свакога, а мање раме за плакање, да водимо дијалог свесни да нас има различитих", каже Зоран Милановић, новоизабрани председник Хрватске.

Противкандидаткиња опростила се од мандата: "Бог нека чува моју Хрватску", рекла је синоћ Колиндра Грабар Китаровић. 

Дан касније, у Хрватској се празнује, не због изборног резултата, већ због Света три краља - празника којим се обележава крај божићног периода. Улице су празније, али дневне новине пуне текстова о новом председнику и коментара да се, као и после прошлих председничких избора, улази у период кохабитације.

Она ће трајати најмање до парламентарних избора крајем године. Андреј Пленковић мисли да ће бити тврда, а аналитичари да ће се СДП-ов председник и ХДЗ-ов премијер бавити различитим стварима.

"Премијер Пленковић пре свега унутарстраначким изборима и председавањем ЕУ, а Милановић када ступи на дужност, прво мора видети како ће функционирати, одабрати стил, тако да ја не очекујем неке велике политичке трзавице", каже Берто Шалај, професор Факултета политичких знаности у Загребу.

Могли су да се сретну јутро после избора, али се ни Миановић, ни Пленковић, а ни Грабар-Китаровићева нису појавили на пријему СНВ-а, на Бадњи дан. Јавно су честитали.

"Избор Зорана Милановића може довести до промене. Док је био премијер, он је долазио на божићне пријеме СНВ, слао је добре поруке, залагао се за доследну примену закона о језику и писму, тако да верујем да ће то наставити и као председник Републике Хрватске", каже  Борис Милошевић, председник СНВ-а.

Као премијер, Милановић је затворио границу са Србијом, а у председничкој кампањи говорио да би са њом сарађивао. Не поистовећује је са њеним председником, за ког је имао тешке речи, а не би га звао ни на инаугурацију.

"Мора се рећи да је Зорану Милановићу понекад језик бржи од памети и да он понекад стварно зна имати политичке гафове. Ја мислим да се Србија, а онда и друге државе из региона не морају плашити Зорана Милановића као председника, ја мислим да он неће бити препрека даљем политичком развоју тих држава, ни Србије, ни БиХ", каже Шалај.

Резултат избора потврдио је ДИП. Зоран Милановић је победио са 100.000 гласова разлике, у трци која је, кажу, била уредна, мирна и законски потпуно перфектна.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
2° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво