Ко је Миодраг Дака Давидовић, Црногорац на којег је пуцано у Београду

Миодраг Дака Давидовић, црногорски бизнисмен који је синоћ рањен у холету Краун плаза власник је фирме "Нексан" која је основана давне 1992. године као породично предузеће. Пре тога је 12 година као економиста радио у Жељезари Никшић. У појединим црногорским медијима означаван је као финансиијер Демократског фронта.

Миодраг Давидовић је током деведесетих био начелник Центра безбедности Никшић. Дошао је и до места министра у Влади тзв. САО Херцеговине.

Након рата, Давидовић се из полицијских отиснуо у предузетничко-политичке воде да би у јеку сукоба унутар ДПС-а 1997. био ухапшен због наводних малверзација у трговини са Дуванским комбинатом.

До најављеног суђења није дошло јер је Момир Булатовић у последњим данима председничког мандата аболирао Давидовића.

Први пут преузео Жељезару 2003. године

Уследиле су године када се Давидовић повукао из политике и јавности и покушавао да развије са "Нексаном" озбиљнији бизнис.

Враћа се 2003. године када први пут преузима Жељезару у Никшићу.

Након пар година Давидовић одлази из Жељезаре и фабрику преузима холандски инвеститор у чији Управни одбор улази и Ана Коларевић, сестра председника Ђукановића.

Давидовић се потпуно посветио "Нексану". Окренуо се трговини нафтним дериватима, грађевинарству и производњи алкохолних пића.

Повратак у Жељезару и одлазак у Београд

Опет се помиње у медијима 2009. због тога што је наводно уз которски Југопетрол и цетињски Монтенегро бонус био укључен у фиктивни извоз нафтних деривата на Косово. Тужилаштво никад није доказало такве оптужбе.

У мају 2011. се враћа у Жељезару и опет је диже на ноге али за кратко.

Влада премијера Лукшића одлучује 2012. године да Жељезару, кроз процес приватизације, прода турскоj компанији, а Давидовић се сели у Београд. 

Последњих година живи у хотелу "Краун плаза" и није се враћао у Црну Гору.

"Нексан" је, како пише на сајту, предузеће које се сада бави грађевинарством. Подгорица, Будва, Котор и Никшић су градови у којима Давидовић гради зграде и апартмане.

Одликовани ктитор

Миодраг Дака Давидовић познат је и као велики ктитор Митрополије црногорско приморске, а митрололит Амфилохије га је 12. маја 2015. године одликовао орденом Светог краља Милутина.

Давидовић је био главни финансијер реновирања Манастира Острог, а саградио је и Манастир Светог Саве на Голији, код Никшића, због чега га је патријарх српски Иринеј одликовао орденом Светог Саве првог степена.

Оптуживан да је финансирао државни удар 

У јеку афере "државни удар" у Црној Гори, Давидовић је у појединим медијима, наклоњеним режиму, означен као финансијер Демократског фронта.

Најдаље се отишло са оптужбама када је пропаганда објавила да је Давидовић био добављач оружја за групу која је ухапшена 16. октобра 2016. због оптужби да су планирали терористичке нападе на дан парламентарних избора у Црној Гори.

"Истина је да никога од 20 људи који су ухапшени у Црној Гори, нисам знао, срео, нити видио у мом животу, а камоли да сам их финансирао и убеђивао да убијају. Ако се, не дај Боже, било шта деси мојој породици, мојим сарадницима и мојим запосленима, јасно је са које је адресе дошла порука", написао је Давидовић касније.

Пролетос се огласио да подржава формирање новог опозиционог блока "Да свако има", али се према последњим информацијама и од тог политичког пројекта дигао руке јер се не развија у жељеном смјеру.

У једом интервјуу, Давидовић је пре пар месеци изјавио да би се на наредним изборима кандидовао за председника Црне Горе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи