Невероватни снимци из ваздуха: Сарајево обавијено смогом и маглом

Главни град Босне и Херцеговине већ данима је у врху листа најзагађенијих градова света. Из ваздуха су забележени несвакидашњи снимци – лепи, али забрињавајући.

Дрон екипе "Хелифилм" уздигао се изнад магле, смога и ниских облака како би забележио необично леп, а истовремено сабласан и забрињавајући призор.

Судећи по снимцима и фотографијама, град се уопште није видео од магле и смога. 

Због специфичног географског положаја, Сарајево сваке јесени и зиме плива у ниским облацима и магли.

Ипак, како године пролазе, њима се придружује све већа концентрација штетних честица које производи сагоревање материјала попут дрвета и угља и рад мотора у возилима, наводи портал Кликс.  

Ситуација је у суботу била толико лоша да је Влада Кантона Сарајево прогласила епизоду "упозорења", која је подразумевала неколико ограничења и забрана, укључујући кретање возила са еуро-2 стандардом емисије гасова.

Ни данас стање није ништа боље, па је стручно тело за координацију и надзор Плана интервентних мера у случајевима прекомерне загађености ваздуха у Кантону Сарајево предлажило Влади КС да епизода "упозорење" остане на снази у свим зонама, те да се не проглашава епизода "узбуна".  

Због смањене видљивости, изазване густом маглом и смогом, отказани су скоро сви летови на сарајевском међународном аеродрому.

Побољшање временских прилика очекује се тек у уторак, када ће, према прогнозама, бити умереног ветра и слабе кише.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво