Грчка протерује либијског амбасадора због споразума са Турском

Грчки званичници саопштили су да ће протерати амбасадора Либије у тој земљи као одговор на споразум који су 27. новембра потписале Турска и Либија, а који се односи на морске границе недалеко од Крита.

Грчки министар спољних послова Никос Дендијас рекао је да либијски амбасадор има 72 сата да напусти земљу.

Дендијас је турско-либијски споразум назвао "кршењем међународног права мора и суверених права Грчке".

Грчка се одлучила на тај потез као одговор на споразум који су 27. новембра потписале Турска и Либија. Споразум се односи на експлоатацију енергената на Медитерану, а њиме се одређује поморска граница две земље близу грчког острва Крита. Турска је осудила одлуку власти у Атини.

Турски министар спољних послова Мевлут Чавушоглу оценио је да протеривање амбасадора због споразума није зрело понашање у дипломатији. То је нечувено, додао је Чавушоглу.

Либијски министар иностраних послова Мухамед Сијала поручио је да је потез Грчке "неприхватљив".

Споразум Турске и Либије изазвао је оштре реакције Сједињених Држава, Русије, ЕУ, Израела и Египта. Каиро је споразум назвао "илегалним".

Медији наводе да на овај начин Турци желе да заробе егејска острва источно од 25. меридијана у турском континенталном појасу.

То би заправо значило да острва Лемнос, Лезбос, Хиос, Самос, Икарија, Миконос, Наксос, Парос и Санторини – немају никакву надлежност над морским зонама изван шест наутичких миља од својих обала.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи