Лидер Штајерске гарде избегава затвор

Председник покрета Уједињена Словенија и лидер Штајерске страже, Андре Шишко није се појавио на издржавању затворске казне због "рушења уставног поретка". Његови адвокати тврде да је поднео жалбу на одлуку о упућивању на издржавање казне.

Суд у Марибору је у марту осудио Андреја Шишка на осам месеци затвора због покушаја рушења уставног поретка, јер је са групом следбеника организовао војну обуку у шумама око тог града.

Шишко је већи део казне одслужио док је био у притвору, а у петак је требао да се јави у затвор како би одслужио комплетну казну.

Лидер Штајерске гарде је у међувремену затражио превремено пуштање из затвора, јер је већ одслужио 80 одсто казне, али су га слиовеначки органи одбили, тврдећи да о овом захтеву могу да се изјасне тек када Шишко буде иза решетака.

Андреја Шишка словеначки медији описују као некадашњег вођу навијача локалног фудбалског клуба и "контроверзну фигуру крајње деснице", уз подсећање да има "криминалну прошлост".

Шишко је словеначким медијима потврдио да је он на објављеним снимцима на друштвеним мрежама и да је реч о "штајерској стражи" од неколико десетина маскираних мушкараца средњих година, али је одбацио тврдње да је то паравојна формација и оценио како им није потребна дозвола државе да носе оружје, јер је то "основно људско право".

Словеначки медији преносе како се Шишко раније декларисао као есктремни националиста и представник крајње деснице, те као "штајерски патриота".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво