Вучјак се затвара, мигранти од понедељка у касарни код Сарајева

Транспорт миграната из кампа Вучјак у касарну Блажуј код Сарајева почиње у понедељак, договорено је на састанку министра безбедности БиХ Драгана Мектића и премијера Унско-санског кантона Мустафе Ружнића.

Драган Мектић је рекао да се интензивно ради на опремању касарне у Блажују код Сарајева и да ће она ускоро бити спремнa, пренео је портал Кликс.

"До краја сљедеће седмице Вучјак ће бити затворен. Имамо и план за мигранте смјештене у Миралу и Бири да их измјестимо ван Унско-санског кантона. Направит ћемо већи транзитни центар како бисмо ослободили урбану средину и омогућили функционисање локалне заједнице", навео је Мектић.

Додао је да ће комуналне службе уклонити шаторе и очистити простор како не би било могућности повратка.

"Мигранти ће бити пребачени без обзира на то што не желе, јер, они су овдје илегално и не могу они одређивати локације гдје ће бити нити управљати миграцијама у Босни и Херцеговини", истакао је Мектић.

Нехумани услови, топили снег да би дошли до воде 

Претходних дана мигранти у кампу Вучјак код Бихаћа из протеста су одбијали храну и огрев, а догодио се и напад на полицајце.

Како је навео Аваз, да би дошли до воде, мигранти су топили снег.

У кампу Вучјак су остали само они који су приморани, који су од силних покушаја преласка у Хрватску остали без новца и телефона.

Мигранти су од уторка одлучили да бојкотују храну и огрев, у нади да ће неко схватити да је време да се камп распусти.

Температура на Вучјаку је већ неколико дана испод нуле, а папуче су једина обућа коју неки од миграната имају.

У кампу поново није било питке воде, па су се мигранти с канистерима у рукама упутили у оближње Заваље, али комшије су заврнуле вентиле да се цеви не би заледиле и попуцале, тако да су мигранти топили снег и пили.

У групама по тројица, с ручним тестерама одлазили су у шуму и секу дрва да се угреју и нешто скувају.

"Нема више ни воде ни хране. Желим отићи одавде. Права џунгла! А немамо више снаге за 'игре'", рекао је један од миграната у кампу.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи