Пуповац: Ћирилични плакати нису провокација

Председник савета Српског народног вијећа Милорад Пуповац река је да ћирилични плакати са предизборним слоганима троје председничких кандидата Колинде Грабар Китаровић, Зорана Милановића и Мирослава Шкора нису провокација.

Током завршне фазе кампање Српског народног вијећа "Да се боље разумемо", која за циљ има да скине стигму са ћириличног писма у Хрватској, постављени су плакати са предизборним слоганима троје председничких кандидата на ћирилици.

Председник савета Српског народног вијећа Милорад Пуповац рекао је да ћирилични плакати нису провокација.

"Није провокација ако се борите, ако инсистирате и делујете тако да се сваки човек у земљи осећа као грађанин и да се разлике поштују", рекао је Пуповац за загребачки Јутарњи лист.

Објаснио је да је циљ кампање развој толеранције и поштовања разлика и престанак идентификације ћирилице "са оним што није".

Пуповац је истакао да су поруке председничких кандидата искоришћене да се покаже да значе исто на оба писма, као и да се охрабре сви људи српске националности да учествују на изборима.

"Показатељ зрелости хрватског друштва"

Милорад Пуповац сматра да ће реакције, какве год биле, бити показатељ зрелости хрватског друштва.

"Буде ли више позитивних или неутралних реакција, то ће бити знак да ћирилица и да грађани који је користе или се идентификују са ћирилицом, стичу све више права. Ако буде више негативних, показаће се да је потребно да сви радимо на томе, а посебно кључне институције државе као што су председник или председница државе", рекао је Пуповац.

Плакати коментарисани у изборним штабовима 

У изборном штабу Колинде Грабар Китаровић рекли су да свако има право да пише и говори шта жели, али да за то мора да има одговорност.

"Када Мирослав Шкоро победи на председничким изборима, онда ће СНВ много боље разумети своју улогу у хрватском друштву", рекли су у штабу Мирослава Шкора.

У штабу председничког кандидата Зорана Милановића рекли су да је "нормално нормално", без обзира на којем језику и писму било.

Кампања почела у Вуковару 

Кампања "Да се боље разумијемо" почела је у Вуковару када су на седници Градског већа која је одржана средином октобра, већници из редова српске националне мањине градоначелнику Ивану Пенави уручили текст Статута града Вуковара на ћирилици, подсећа Јутарњи лист.

Пенава је тада добијени "поклон"  демонстративно бацио на под. 

Кампања би требало да траје до краја године, а плакати ће бити постављени у Загребу, Сплиту и Ријеци.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво