Мигранти код Бихаћа штрајкују глађу, захтевају хуманије животне услове

Од уторка ујутру у кампу Вучјак код Бихаћа мигранти одбијају воду и храну у знак протеста због нехуманих услова у којима бораве. Под тежином снега, неколико шатора у којима су боравили мигранти је срушено, што је аутоматски значило да су неки остали и без крова над главом.

Када је храна у уторак ујутру стигла у камп, убрзо је и враћена, јер су се мигранти одлучили за штрајк глађу док им не буду осигурани услови достојни човјека.

У посету кампу Вучјак, где борави скоро 600 миграната, дошла је и комесарка за људска права Савета Европе Дуња Мијатовић, која је поручила да се камп Вучјак мора затворити још данас јер су услови катастрофални.

Мигранти поручују да се све теже носе с хладноћом и ужасним животним условима, као и да су забринути како ће преживети зиму уколико се убрзо не осигура адекватан животни простор, посебно за жене и децу.

У кампу Вучјак је и Јединица за специјалну подршку МУП-а Унско-санског кантона, али за сада нису забележени никакви инциденти.

Министар сигурности БиХ Драган Мектић изјавио је у суботу да би за двадесетак дана требало да буду створени капацитети за прихват првих миграната у касарни Блажуј код Сарајева. Тада је изјавио да је циљ затворити "дивљи камп Вучјак".

И док се касарна припрема за пријем миграната, мештани Блажуја истичу да живе у страху због доласка великог броја миграната, као и да том месту прети еколошка катастрофа, с обзиром на то да се планира да се канализација из касарне споји са локалним потоком.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво