Накнадни потреси не дају мира Албанцима

Сеизмографи и даље бележе накнадне потресе у Албанији. Најјачи, 4,3 јединице Рихтера, забележен је у близини Тиране. Због ових потреса Албанци немају мира. Меги Лубани из Тиране каже за РТС да су многи из страха напустили албанску престоницу, па чак и земљу.

Стотине накнадних потреса забележено је последњих недељу дана, откако је разорни земљотрес јачине 6,4 јединица Рихтера погодио Албанију.

Меги Лубани која ради у Un Women у Тирани каже да међу људима и даље влада паника јер се тло не смирује.

"Људи делују уплашено и под стресом су. Многи су напустили Тирану и отишли у друге градове, највише у Поградец и Берат, а неки су чак и напустили земљу", рекла је Меги Лубани.

Напомиње да је било и доста лажних информација на друштвеним мрежама о цунамијима, новим разорним земљотресима и слично.

Истиче да су многи отворили врата онима који су остали без дома, а демонстрирана је, каже, и велика солидарност која се огледала у достављању помоћи у храни, одећи, лековима.

"И даље су потребне основне ствари, будући да многи још немају кров над главом, храну, одећу, ћебад, кревет, и то у областима које нису биле погођене тако снажно као Драч и Туман. Проблем ће, међутим, бити проценити штету и поново изградити домове онима који су без њих остали", рекла је Меги Лубани.

Спас у довратку 

На питање може ли актуелну ситуацију у Албанији да упореди са неким другим сличним догађајем, Меги Лубани каже да не може, да је једина таква непогода био земљотрес у септембру ове године.

Присећа се како је то прошлог уторка изгледало.

"У четири ујутру сам се пробудила у паници, јер су ствари у соби падале на под. Нисам могла да напустим зграду јер су врата од степеништа била закључана. Вратила сам се у стан и стала у довратак чекајући да земљотрес престане. Чинило се као да траје вечност", испричала је Меги.

Када се земља смирила, напустила је зграду са цимерком и позвала породицу како би проверила да ли су они добро.

"Док смо ишле ка згради моје породице, виделе смо људе како излазе на улицу. Иако је било баш рано ујутру деловало је као да је подне, по броју оних који су возили аутомобиле, или седели у кафићима, који су, претпостављам, и били отворени да би људи имали где да бораве након земљотреса", испричала је Меги Лубани.

Данас је Албанију погодило седам накнадних потреса.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара